MELIKA MAHMUTBEGOVIĆ RAZOTKRILA POLITIKU HDZ-a: "Ovo su vrlo opasne tendencije, jer se vrši namjerna erozija institucija Federacije"

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović kazala je da su nedopustive blokade institucija koje vrše kadrovi HDZ-a na federalnom nivou, saopćeno je iz njenog ureda. 

  • Politika

  • 24. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 2

- Izborni rezultati su implementirani na svim nivoima, osim u Federaciji BiH, a jedini razlog su ucjene HDZ-a. To je apsolutno nedopustivo. Demokratska praksa svuda u svijetu i obaveza po Ustavu Federacije jeste da se formira vlast pa da se onda ide u implementacije politika, donošenje zakona i dr. Samo HDZ traži da se prvo napravi drugi korak, pa prvi, što je nemoguće i neprirodno - navodi Mahmutbegović.

Po Ustavu FBiH tri su stuba vlasti – zakonodavna, izvršna i sudska. Trenutno je, kako navodi, zbog blokada HDZ-a, popunjen samo Parlament i može raditi sa punim legitimitetom.

- Druga dva stuba vlasti su značajno oslabljena. Najprije nije izabran novi saziv Vlade, u skladu sa izbornom voljom glasača, a zbog blokade izvršne vlasti – ne može se izvršiti izbor glavnog tužioca FBiH i predsjednika Vrhovnog suda, što znači da se ovim blokada i ucjenama podriva sam Ustav. Ovo su vrlo opasne tendencije jer se vrši namjerna erozija institucija Federacije, što može ugroziti čitav sistem. Niko nema pravo da to radi, te je krajnje vrijeme da međunarodne institucije zadužene za implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma reaguju na ove blokade i ucjene HDZ-a, smatra potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...