MEKTIĆ JE NOĆNA MORA GORDANE TADIĆ I FAHRUDINA RADONČIĆA: "To je čisti bezobrazluk koji govori koliko ne poštuje institucije BiH"

Član Komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH Dragan Mektić kazao je za N1 kako je skandalozno da glavna tužiteljica BiH ne poštuje institucije BiH. Njeno neodazivanje na pozive ove komisije okarakterisao je kao "čisti bezobrazluk".

  • Mini market

  • 24. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 1

"Ona je u prvi mah govorila da se neće odazvati, da Parlament nema nikakvu nadzornu ulogu nad pravosudnim sistemom, a nakon što se pojavio određeni broj sudija iz Suda BiH i nižih sudova te član Vrhovnog suda FBiH ona je vjerovatno prekontala nešto u svojoj glavi, ali uporno izbjegava da se pojavi. Mi smo kao komisija Gordani Tadić do sada slali nekoliko poziva i nudili termine koji joj odgovaraju. Nije osjetila potrebu da komunicira s ovom komisijom, nego je poslala dopis da danas ne može da prisustvuje zbog obaveza i sada smo joj ponudili nekoliko termina do kraja ovog mjeseca ili u oktobru mjesecu - koji god dan izabere mi ćemo se pojaviti. To je čisti bezorazluk koji govori koliko ne poštuje institucije BiH, a posebno parlamentarnu skupštinu koja je najviši nivo vlasti", kazao je Mektić u Danu uživo.

Komentirajući njene izjave da se želi pojaviti pred komisijom jer ima dosta toga da ponudi u vezi poboljšanja pravosudnog sistema, kazao je da, "ako nudi rješenja, na osnovu ovoga što radi, onda smo u još goroj situaciji".

"Ona je jedna od najodgovornijih osoba za ovakvo stanje u pravosuđu u BiH", dodao je.

Govoreći o usvajanju revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, Mektić je rekao kako se na nju čekalo godinama jer su tu postojali "čisto nacionalistički interesi".

"Svako se rukovodio, mislim i na Srbe i Hrvate i Bošnjake, kako zaštititi predstavnike svog naroda koji bi trebao odgovarati za ratne zločine. Ako se ništa nije promijenilo u odnosu na raniju strategiju, onda je to jako dobro", kazao je.

Ocjenjujući (ne)rad Vijeća ministara BiH, rekao je PSBiH uopće ne dobija zakonske prijedloge već "raspravljaju o trivijalnim i nebitnim stvarima, a izuzetno skupo koštaju građane".

"Nijedan reformski zakon ili odluku nismo donijeli i zbog toga ne bi trebali biti plaćeni ni Vijeće ministara ni Parlamentarna skupština. Kolegij zakazuje sjednice samo da bi se reklo da imamo sjednice i da opravdamo troškove, donosimo nebitne odluke. Dolazi do derogiranja i degradacije Parlamenta. Ispada da PSBiH nije potrebna u ovom momentu", kazao je.

Za predmet koji se vodi protiv njega na Sudu BiH rekao je kako je "prezadovoljan načinom kako ide rasprava te da će se na kraju ispostaviti da je ovo montirana optužnica".

Govoreći o fotografiji na kojoj se grli s osumnjičenim za ubistvo u Beogradu, kazao je kako su tu fotografiju objavili režimski mediji.

"Ta osoba je bila priapadnik MUP-a RS do 2000. godine i on je bio pripadnik službe državne bezbjednosti RS kojom je rukovodio Ećim Ljuban. Ja sam 2001. godine došao na čelo te službe i upoznao čovjeka. Tada smo se dogovorili da se ta grupa mora rasformirati. Znam ga iz ratnih dana i vremena kada je radio u ovoj službi. Od 2000. godine ja sam ga sreo dva puta. Fotografija je nastala prije nekoliko godina. Progovorit ću o tome kakva je sprega vlasti u Banjaluci i Milorada Dodika sa tom grupom, pa ćemo vidjeti ko je šta radio, čime se bavio i ko ima dobre odnose", rekao je Mektić.

Komentirajući izbor Biljane Simeunović za članicu VSTV-a, koja je dobila više glasova od Vedrane Mijović, rekao je kako u VSTV-u trebaju biti časni i pošteni profesionalci.

"Vedrana Mijović je prljavi igrač Gordane Tadić na način da sve prljave i montirane optužnice odrađuje za nju. To je dokaz da ni po čemu nije zaslužila poziciju u VSTV-u", rekao je.

Kao bivši ministar sigurnosti BiH smatra da niti jedna osoba na toj poziciji ne može riješiti migrantsku krizu jer nema političku podršku za borbu protiv iste, te zbog toga "nema očekivanja od Cikotića".

"Ova situacija odgovara političarima koji su trenutno na vlasti. Ministrima sigurnosti su vezane ruke. Cikotiću sam rekao 'svi te lažu' i da od nikoga ne očekuje pomoć", rekao je Mektić dodavši da Granična policija mora učiniti više.

Naglasio je kako je priča bivšeg ministra sigurnosti Fahrudina Radončića da migrante treba vratiti u Pakistan i Afgnistan -"demagogija".

"Što ih nije vratio, ko mu je branio da ih vrati? Bio sam direktor Službe za strance 10 godina i hiljade i hiljade stranaca sam protjerao i nikada nisam tražio političku podršku za to", kazao je.

Govoreći o Dodikovoj posjeti Zagrebu kazao je kako je njen cilj bio da se "učvrste odnosi između HDZ-a i SNSD-a pred ove lokalne izbore", a da je izvještaj SOA-e "politički instruisan".

Za otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka u slučaju "Radovan Višković" rekao je kako je to strašno i da je time "potpuno srušena institucija zaštićenog svjedoka".

Priznao je da je bio kočničar pregovora SDS-a i SNSD-a, prije svega zbog Mostara jer nije žele da prave zajedničku listu, a "ne moguo imati cenzus jer nema dovoljno Srba u Mostaru". Za Mladena Grujičića je rekao kako "ni po čemu nije zalužio da dobije drugi mandat".

Komentirajući promotivni spot Ujedinjene Srpske kazao je kako je to "notorna glupost Nenada Stevandića i to samo liči na njega".

"Niko drugi iole normalan ne bi tako nešto uradio", zaključio je Mektić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...