SKANDALOZNO PONAŠANJE ČLANOVA NADZORNOG ODBORA "ŽELJEZNICA FBiH": Odbili potvrditi imenovanje direktora Džafića iako je u njegovom dosadašnjem mandatu preduzeće nizalo uspjehe

Dio članova Nadzornog odbora "Željeznica FBiH" odlučio je ne postupiti po saglasnosti Vlade Federacije BiH za imenovanje generalnog direktora tog javnog preduzeća.

  • Društvo

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 1

Vlada FBiH dala je prije 20 dana saglasnost Nadzornom odboru JP "Željeznice FBiH" za imenovanje Enisa Džafića za generalnog direktora.

Protiv odluke Vlade FBiH glasali su Jadranko Stojkić, Dalfina Bošnjak, Suad Hasanović, Ševkija Botonjić i Adnan Bunjo. Oni su se pozivali na nepostojeću rang-listu, iako je Zakon o "Željeznicama FBiH" regulisao da se generalni direktor imenuje isključivo na prijedlog Vlade FBiH.

Ovo nije prvi put da neki od  pomenutih članova NO ne poštuju odluke Vlade FBiH, ali ni odluke sudova. Zbog sličnih su situacija i nepoštivanja odluka sudova već bili novčano sankcionirani, a sasvim je izvjesno da će se to desiti i ovoga puta.

No, i pored toga očekivati je i veće sankcije od nadležnih državnih organa jer dio članova NO očigledno radi mimo interesa kompanije i Federacije BiH s obzirom da Željeznice FBiH i u vrijeme koronakrize redovmo isplaćuju plate i vrše otplatu dugova naslijeđenih iz ranijih perioda.

Pod Džafićevim rukovođenjem Željeznice FBiH su ostvarile rekordnu operativnu dobit, a zabilježen je i konstantan rast prevoza roba i putnika. Kompanija je ostvarila i veliki uspjeh na međunarodnom tržištu, te opravkom lokomotiva iz Hrvatske stekla i referencu za tržište EU.

Ove uspjehe Vlada FBiH je nagradila novim mandatom Džafiću, no očigledno lobi koji stoji iza dijela članova NO nije zadovoljan takvim razvojem situacije te čini sve da Željeznice FBiH vrati na period kada su bile na rubu propasti, a radnici u stalnom štrajku.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...