IZETBEGOVIĆ OTVORENO O ČAMPARINOJ OSTAVCI I NJEGOVIM OPTUŽBAMA NA RAČUN SDA: “Komunicirao sam s njim, jako je energičan, volio bih da ostane u SDA, ALI..."

“Komunicirao sam s njim, samo neću to iznositi u javnost. Čampara je moj prijatelj, volio bih da ostane u SDA. Mislim da niko nije brže napredovao u stranci od njega. Nalazi se trenutno na tri funkcije. Ja bih volio da bude zapažen zato što je dobro radio u Ministarstvu, a ne što je napustio SDA u ovom momentu”, rekao je Izetbegović.

  • Politika

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 1

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović gostovao je večeran u Dnevniku D na Federalnoj televiziji (FTV). Izetbegović je govorio o odnosima s HDZ-om, nemogućnosti formiranja Vlade Federacije BiH, odnosima u SDA i nedavnoj ostavci Aljoše Čampare na članstvo u Predsjedništvu SDA.

Izetbegović se osvrnuo na stavove analitičara ističući da ga uvijek uvrijedi kada se izjednače SDA, HDZ i SNSD, jer je SDA uvijek branila građanski princip.

“Dvije godine čekamo na Vladu FBiH i godinu dana popunu Ustavnog suda FBiH. Šta je tu problem sa SDA?”, upitao je Izetbegović dodavši da BiH nije prosti zbir tri etničke grupe.

On je rekao da bi SDA odmah potpisala rješenje ukoliko postoji za usklađivanje presuda Evropskog suda za ljudska prava (građanski koncept) i Ustavnog suda BiH (etnički koncept), ali da to rješenje urade eksperti Venecijanske komisije, a ne političari.

Lider SDA smatra kako nije izigrao dogovor kao što tvrdi predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Na pitanje je li bilo dogovora da ide prvo Izborni zakon BiH, a nakon toga formiranje Vlade FBiH, Izetbegović je odgovorio da nije i da ga niko o tome nije pitao.

“Imamo ono što je moguće imati. Imamo vladu kojoj fale dva ministra iz SDA. Ipak se vlada suprotstavlja koroni, nosi se migrantskom krizom i sprovodi ekonomske mjere”, rekao je Izetbegović.

On je istakao da je SDA stranka koja uvijek trpi i koja uvijek pronađe rješenje.

“Mi stanemo na loptu i čekamo da se postigne dogovor. Kao što je slučaj s NATO-om i Strategijom za ratne zločine”, kazao je Izetbegović.

Što se tiče odnosa SBB-a i SDA, on je rekao da su odnosi kompleksni i lični i da je on zainteresiran za saradnju, odnosno da nije zainteresovan da ulazi u sukobe sa Fahrudinom Radončićem.

“Ja šutim na mnoge izjave”, rekao je Izetbegović, a na pitanje hoće li šutjeti nakon izbor on je odgovorio da hoće i da će gledati da se strpi.

Za lidera SBB-a Fahrudina Radončića rekao je da je sposoban i pragmatičan političar koji je i sa slabim izbornim rezultatima uspio zadržati iste pozicije u vlasti.

“To što on nekada kaže, to je dopustivo. Pred lokalne izbore treba mu vjerovatno neko odmicanje od SDA. On čuva svoje ljude i nikada neće izaći iz vlasti”, kazao je Izetbegović.

Lider SDA je upitan hoće li SDA izgubiti Vladu KS, a on je odgovorio da to nije nemoguće, ali isto tako da nije nemoguće da se i ta nova vlada za pola godina ponovo smijeni.

Što se tiče optužbi Aljoše Čampare na račun stranke, Izetbegović je rekao da nije vidio nikakve ozbiljne optužbe i da ljudi kada su nezadovoljni stanjem iznose optužbe.

Na pitanje novinarke da li je za njega trgovina utjecajem i dogovaranje zapošljavanja u režiji Asima Sarajlića ozbiljna stvar, Izetbegović je odgovorio riječima: “Kod Sarajlića se radi o jednoj preporuci zapošljavanja telefonom”.

On smatra da je afera “Asim” privedena kraju činjenicom da je komisija radila po žalbi Semira Efendića, ali da Čampara nije zadovoljan rezultatima te komisije.

“Još je ostalo da mala komisija u sastavu Denis Zvizdić, Safet Softić i Mirsad Zaimović da finalne preporuke”, kazao je Izetbegović.

Izrazio je nadu da će Aljoša Čampara ostati u SDA, a opisao ga je kao jako energičnog čovjeka.

“Komunicirao sam s njim samo neću to iznositi u javnost. Čampara je moj prijatelj, volio bih da ostane u SDA. Mislim da niko nije brže napredovao u stranci od njega. Nalazi se trenutno na tri funkcije. Ja bih volio da bude zapažen što je dobro radio u ministarstvu, a ne što je napustio SDA u ovom momentu”, rekao je Izetbegović.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...