ČUVA SRCE, ČISTI KRV, POMAŽE KOD ASTME I KAŠLJA: Otkrijte sve dobrobiti čudotvornog jesenjeg ploda u koji se ljudi zaklinju od davnina…

Poput oraha i badema, ne sadrži gluten pa je pogodan za prehranu oboljelih od celijakije, osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu.

  • Zdravlje

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 0

Pitomi kesten, lat. Castanea sativa, jedna je od prvih namirnica koje je čovjek jeo.

Kestenovo drvo slično je hrastu, vrlo je cijenjeno i kvalitetno te može doživjeti 500 godina.

Kesten ima dvostruko više škroba nego krompir pa nije čudo da je još jedna od važnijih namirnica u Kini, Japanu i Južnoj Evropi.

Poput oraha i badema, ne sadrži gluten pa je pogodan za prehranu oboljelih od celijakije, osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu.

Sadrži minerale, vitamine B-grupe, vitamine A i C. Oni se sačuvaju prilikom kuhanja, jer plod štiti debela kora.

Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, hlor, željezo, bakar te mangan.

U sto grama sirovog ploda ima 200 kalorija, a glavni sastojak mu je škrob, kojeg u kestenu ima oko 44 posto.

To je jedino orašasto voće s vitaminom C. Osim toga, kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja se, inače, nalazi u zelenom lisnatom povrću.

Folna kiselina je potrebna za rast ćelija,, sintezu DNK i normalan rad nervnog sistema.

Kesten je bogat izvor mononezasićenih masti, poput oleinske i palmitinske kiseline.

Mononezasićene masti štite zdravlje kardiovaskularnog sistema i pomažu snižavanju nivoa holesterola.

Pomaže kod bubrežnih i probavnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Osim toga, djeluje i protuupalno pa je idealna namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.
 

Pripravci od kestena


Čaj od kestena ublažava simptome astme i kašlja.

Napravite ga tako da stavite šaku svježeg lišća ili pola šake suhog lišća kestena na pola litra vruće vode i pustite da odstoji.

Možete piti tri šoljice dnevno. Čaj možete i grgljati kod prehlade i upale grla.

Tinktura načinjena od dijelova ove biljke pokazala se vrlo djelotvornom protiv hemoroida. Općenito, kesten pozitivno utječe na vene.

Kestenov med je vrlo zdrav i pospješuje cirkulaciju, štiti jetru, pomaže kod gastritisa, anemije te fizičke i intelektualne iscrpljenosti.

Kora kestena i drvo bogati su taninom (sadrže više od 10 posto tanina) pa se upotrebljavaju kao adstringensi (sredstvo za stezanje površine sluznice i povrijeđene kože).

Rese kestena koriste se za zaustavljanje proljeva i krvarenja te kod vanjskih povreda kože.

Kuhani plodovi pročišćavaju krv, naročito pomažu kod viška mokraćne kiseline te se preporučuju oboljelima od gihta i reume.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...