ČUDO NEVIĐENO: Objavljen prvi timelapse video crne rupe, godinama guta materiju…

Naučnici s projekta "Event Horizon Telescope", zaslužni za prvu "fotografiju" crne rupe u centru galaksije M-87, sada su, na osnovu historijskih podataka, napravili i njezin timelapse.

  • HiTec

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 0

Svijet je u aprilu prošle godine dobio prvu fotografiju crne rupe ikada. Projekt "Event Horizon Telescope" tada je otkrio rezultat svojih višegodišnjih napora, direktni snimak supermasivne crne rupe koja se nalazi u centru galaksije Messier 87, nastalu saradnjom u sinhroniziranim zvjezdarnicama širom svijeta, koje su cijelu Zemlju pretvorile u "veliki teleskop" potreban za ovakvo opažanje.

Ista ekipa naučnika sada je otišla i korak dalje. Iz arhivskih podataka sa svojih teleskopa konstruirali su i video, svojevrsni timelapse iste ove crne rupe i njezinog ponašanja kroz osam godina (od 2009. do 2017.). Rad o tome objavljen je u časopisu "Nature", a opisuje kako je iz historijskih podataka matematičkim modeliranjem dobiven video promjena u akrecijskom disku crne rupe kroz vrijeme.

Rezultati su pokazali da okruženje crne rupe nije nimalo stabilno, već da se mijenja kako ona "guta" okolnu materiju te da se cijeli disk, zajedno sa svojim gušćim i rjeđim dijelovima, okreće oko centra. Ovo gibanje je okarakterizirano kao vrlo turbulentno kolebanje ili njihanje (eng. wobble).

Naučnici najavljuju da će ovih nekoliko statičnih snimaka, koje su sada složili u timelapse, s dodatnim promatranjima i analizama proširiti, pa bi kroz nekoliko godina rezultat rada mogao početi sličiti i na pravi videosnimak.

Dok pravi video ne bude gotov, pogledajte timelaps kroz vrijeme.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...