"SB" OTKRIVA: DRAMA U TUŽILAŠTVU BiH, PANIKA U SDA, ASIM SARAJLIĆ šest sati saslušavan o svojim vezama s FIKRETOM HODŽIĆEM i uvozom respiratora, pretresen je i oduzet mu je mobitel!

Kada je Asim Sarajlić negdje oko 22 sati, nakon šestosatnog ispitivanja, vidno iscrpljen i utučen, napustio Tužilaštvo BiH, među njegovim kolegama je došlo do olakšanje, ali kada im je kazao da mu je oduzet mobitel, zabrinuli su se svi u vrhu stranke.

  • Vijesti

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 6

Asim Sarajlić, poslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, bivši potpredsjednik Stranke demokratske akcije i, po vlastitom priznanju, drugi najmoćniji čovjek u stranci ("prvi do Bakira", kako je govorio) prekjučer, 23. septembra, saslušan je u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u aferi "Respiratori". Sarajlićevo saslušanje, prema tvrdnjama izvora koje je konsultirala "Slobodna Bosna", trajalo je neuobičajeno dugo, punih šest sati, i izazvalo je pravu paniku među njegovim stranačkim kolegama i prijateljima, koji su posumnjali da je Sarajlić lišen slobode. U jednom trenutku, Asim Sarajlić je zatražio da njegovom ispitivanju prisustvuje i njegov advokat Nermin Mulalić.

Svjedočenje Asima Sarajlića zakazano je za srijedu u 14 sati, ali se vrlo brzo pokazao da to neće biti rutinski postupak. Tužioci su u toku saslušanja pozvali i pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te zatražili od Suda BiH odobrenje da Sarajlić bude pretresen i da mu se oduzme mobitel. Tanja Kosović, sutkinja za prethodno saslušanje, odobrila je izricanje tih mjera s obzirom na to da su tužioci za njih imali prilično uvjerljiv osnov i dokaze.

Prema saznanjima "Slobodne Bosne", Sarajlić je ispitivan o svojim odnosima s Fikretom Hodžićem, vlasnikom firme "Srebrena malina", preko koje je Vlada Federacije BiH nabavila 100 respiratora za koje je plaćeno više od deset miliona maraka. Inače, sporni respiratori, nabavljeni u Kini, još nisu stavljeni u medicinsku funkciju.

Kao što je već pisao naš portal, odmah nakon što je ovaj skandal dospio u javnost, postojale se ozbiljne naznake da je u aranžman s anonimnom i poslovno nedokazanom firmom "Srebrena malina" Vlada Federacije BiH, odnosno njen premijer Fadil Novalić, ušao uz posredovanje nekoga iz vrha Stranke demokratske akcije, a među prvima se nametalo ime moćnog kadrovika Asima Sarajlića, bez kojeg se, kako tvrde upućeni, u Vogošći ne može kiosk postaviti, a kamoli voditi poslovi s državom, teški desetine miliona. Spominjalo se i ime Nasera Orića, bivšeg komandanta Armije RBiH iz Srebrenice i poslijeratnog "kontroverznog biznismena", koji je, također, bio u bliskim odnosima s Fikretom Hodžićem, ali i sa Sarajlićem. I Orić je prije dva mjeseca saslušan u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u predmet "Respiratori".

Višesatno zadržavanje Asima Sarajlića u Tužilaštvu BiH prouzročilo je pravu paniku među njegovim stranačkim kolegama i vrhom SDA, koji su posumnjali da je bivši potpredsjednik i aktuelni državni poslanik uhapšen. Prema nekim izvorima, u noćnim satima, tokom boravka Sarajlića u Tužilaštvu BiH, u neposrednoj blizini zgrade Suda i Tužilaštva BiH mogli su se primijetiti pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), koji su pokušavali saznati šta se dešava sa Sarajlićem, bliskim prijateljem njihovog direktora Osmana Mehmedagića Osmice.

Kada je Asim Sarajlić negdje oko 22, nakon šestosatnog ispitivanja, vidno iscrpljen i utučen, napustio Tužilaštvo BiH, među njegovim kolegama došlo je do olakšanje, ali kada im je kazao da mu je oduzet mobitel, zabrinuli su se svi u vrhu stranke, uključujući i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića. Može se samo pretpostaviti kakve su stranačke, državne i privatne tajne sačuvane u mobitelu dugogodišnjeg drugog čovjeka SDA, zaduženog za "prljave" i povjerljive poslove.

Asimu Sarajliću, inače, duže od tri godine sudi se u Kantonalnom sudu u Sarajevu, zajedno s bivšim stranačkim kolegama Amirom Zukićem i Mirsadom Kukićem, zbog sumnji za uzimanje mita prillikom pogodovanja prilikom zapošljavanja u "Elektroprivredi BiH".

Kao što je poznato, zbog sumnji da su u aferi "Respiratori" počinili kriminal, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je istragu protiv Fadila Novalića, predsjednika Vlade Federacije BiH, Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite, i Fikreta Hodžića, direktora preuzeća "Srebrena malina". Oni se sumnjiče za udruživanje radi činjenja krivičnih djela zloupotreba položaja, pranje novca, uništavanje ili krivotvorenje službene dokumentacije te primanje dara ili drugih oblika koristi.

(SB)

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...