OGLASIO SE MILAN TEGELTIJA, TVRDI: "VSTV nije politička institucija i u njemu ne postoje "većine" i..."

"Pozivam građane da ne nasjedaju na takve kvazianalize i narativ zasnovan na pokušajima svođenja VSTS-a na političku instituciju", izjavio je Tegeltija.

  • Mini market

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 0

U Visokom sudskom i tužilačkom vijeću ne postoje bilo kakve "većine" i "manjine", kazao je za "Oslobođenje" predsjednik ove pravosudne institucije Milan Tegeltija reagujući na tekst u vezi s imenovanjem Biljane Simeunović za novu članicu VSTV-a.

- Svi natpisi na pojedinim portalima, koji polaze od pretpostavke da u VSTS-u postoje nekakve većine i manjine kao unaprijed određene kategorije, pokazuju elementarno nerazumijevanje funkcionisanja VSTS-a, te su u funkciji zbunjivanja i obmanjivanja javnosti.

Sa jedne strane, radi se o svođenju VSTS-a na insitituciju u kojoj se vodi neka zamišljena imaginarna rovovska bitka, dok se sa druge strane radi o potpunoj profesionalnoj degradaciji članova VSTS-a i njihovog svođenja na predstavnike određenih politika jednih ili drugih. Članovi VSTS-a su ozbiljni ljudi sa profesionalnim integritetom, kojima niko ne može da kaže kako da razmišljaju ili kako da odlučuju, nego to rade na bazi vlastitih procjena i ocjena pitanja koje je tema.

Podsjećam da je preko 95 posto odluka VSTS-a doneseno jednoglasno ili sa do dva glasa protiv odluke, dok su sve ključne odluke, pa i one na kojima se zasnivaju ove kvazianalize, donesene jednoglasno. Situacije u kojima se odlučuje preglasavanjem sa jednim glasom, više su ekstremno rijetke i desile su se samo par puta za šest godina mog mandata kao predsjednika, u veoma rijetkim slučajevima pojedinih imenovanja, od kojih je jedno imenovanje predsjednika Suda BiH, što je, opet, demokratski način odlučivanja u VSTS-u, predviđen zakonom.

Dakle, pozivam građane da ne nasjedaju na takve kvazianalize i narativ zasnovan na pokušajima svođenja VSTS-a na političku instituciju", izjavio je Tegeltija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...