VUČIĆ SE JAVIO IZ ISTANBULA: "Dogovorio sam s Erdoganom trilateralni sastanak u Sarajevu" (VIDEO)

„Turska je jedna od sedam ili osam najvećih svetskih sila. Kada razgovarate sa predsednikom Turske, koga smatram prijateljem Srbije, onda uvek gledate na koji način da pozicionirate Srbiju. Erdogan je pokazao veliko poštovanje prema našoj zemlji“, rekao je Vučić za beogradsku Televiziju Pink.

  • Vijesti

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 7

Jedna od tema sastanka bili su infrastrukturni projekti, a Vučić je istaknuo da su „došli i predstavnici kompanija koje rade na autoputu Kuzmin - Sremska Rača i koje rade projektnu dokumentaciju za autoput ‘Karađorđe’".

Dodao je da su razgovarali i o autoputu Novi Pazar - Tutin, koji bi trebalo da bude gotov za oko godinu dana. „To je veoma važan put, tu smo mnogo ljudi izgubili u saobraćajnim nesrećama“, rekao je Vučić.

U Vojvodini će, rekao je Vučić, biti napravljena industrijska zona, koja će biti sjedište „mnogih turskih kompanija“ te bi „Srbija postala njihova domicilna zemlja“.

„Verujem da ćemo imati ozbiljniju saradnju i u drugim sferama društvenog života, od poljoprivrede do odbrambene industrije“, naveo je Vučić.

Rekao je da je s Erdoganom razgovarao i o odnosima na Balkanu, „kako da se očuvaju mir i stabilnost“.

„Razgovarali smo i o našoj saradnji u međunarodnim organizacijama. Tražio sam razumevanje za srpsku poziciju. Znate da ne mislimo o svim pitanjima isto“, dodao je Vučić aludirajući na kontroverzni dogovor o preseljenju Ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalem, što je za Tursku, ali i za sve druge evropske države, potpuno neprihvatljivo. 

Vučić je najavio nove bilateralne sastanke u Beogradu, kao i trilateralni sastanak s  Turskom i Bosnom i Hercegovinom u Sarajevu.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...