AKO ŽELITE DA SAMI SREDITE STVARI: Ove datoteke u Windowsu 10 ne smijete dirati...

Velik broj korisnika, kada ne zna šta im muči računar, posegne za uređivanjem sistemskih mapa i datoteka. Riječ je o vrlo opasnom poduhvatu koji bi mogao završiti reinstalacijom sistema - izbjegnite komplikacije i zaobiđite ova mjesta u širokom luku.

  • HiTec

  • 26. Sep. 2020  26. Sep. 2020

  • 0

Windows 10 mnogim korisnicima predstavlja misteriu. Upravo zato, kad god nešto krene nizbrdo, velik broj ljudi odluči 'pročačkati' po sistemskim datotekama. Ova procedura ne samo da neće pomoći, već ponekad može i ugroziti stvari poput osobnih datoteka, programa i nekih osnovnih funkcija operativnog sistema. Pobrojali smo četiri mjesta koja definitivno ne bi smjeli dirati te objasnili zbog čega su važni za normalno funkcioniranje računara.

Program Files

Program Files sadrži instalirane programe. Svaki put kad pokrenete instalaciju neke aplikacije, ona dio podataka pohrani u Program Files, upiše se u registry i instalira još nekoliko datoteka na druga mjesta kako bi mogla funkcionriati. Stoga brisanje samo mape pod imenom aplikacije koja vam smeta, nije dobar potez. Ako želite deinstalirati program, radite to preko postavki sistema, odnosno izbornika za aplikacije.

System32

Skoro sve datoteke smještene u Windows mapi spadaju pod 'ne briši' kategoriju, ali je System 32 vjerovatno najvažniji. U njemu se nalaze stotine dll datoteka koje su esencijalne za normalno funkcioniranjke sistema. Tamo se, također, nalaze i osnovne aplikacije, poput kalkulatora i Painta. Većina ljudi, srećom, rijetko posjećuju System32. Tokom proteklih godina internetom se počeo širiti meme u kojem za ubrzavanje računara autori predlažu brisanje System 32 mape. Ne slušajte te savjete - osim ako želite ispočetka instalirati Windows, upozorava MakeUseOf.

Page File

Pagefile.sys omogućava rad s virtuelnom memorijom. Kad god instalirate neku aplikaciju i držite je učitanu u pozadini, ona ulazi u RAM. Ako nemate dovoljno RAM-a, Windows će dio 'tereta' pretvoriti u swap datoteku koja služi kao memorija i olakšava brži rad računara. Ako imate dovoljno RAM-a, swap file će biti manji. Ako ga nemate, datoteka može doseći veličinu i od nekoliko GB. Ono što želimo reći je da virtuelna memorija može biti uređivana sa strane korisnika, ali bolje je regulaciju ostaviti samom Windowsu i, naravno, ne brisati ništa ručno.

System Volume Information

System Volume Information je još jedna ogromna mapa koja naoko nema nikakvu funkciju. U njemu se nalaze neke važne funkcije operativnog sistem - u njemu se nalaze i snimljena stanja računara. Svaki put kada se Windowsi ne uspiju 'podići' do kraja, računar se može vratiti na posljednje funkcionalno stanje i dovršiti učitavanje do kraja. U mapi se nalaze i alati za indeksiranje vaših diskova, kao i Volume Shadow Copy uslugu, koja služi za sigurnosnu pohranu podataka.

(Tportal)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...