BORBA NA CESTOVNOM FRONTU: Ovo je najveće Mercedesovo oružje protiv Tesle

Prvi u nizu noviteta dolazi već iduće godine.

  • Auto

  • 26. Sep. 2020  26. Sep. 2020

  • 0

Mercedes je na tržište već izbacio nekoliko električnih modela, a najveće je ostavio za kraj.

Prvi u nizu noviteta dolazi već iduće godine. Pogađate, radi se o kamionima s električnim pogonom. Onaj "najobičniji“ je eActros, a on bi u prodaju trebao stići polovicom iduće godine. Nudi oko 200 kilometara dosega, a idealan je u lokalnom prigradskom prometu. Prva serija ovih kamiona je u komercijalnoj upotrebi od 2018. godine.

Mnogo zanimljiviji je futuristički eActros LongHaul, šleper sposoban voziti oko 500 kilometara bez stajanja. On je još u razvoju, a prvi primjerci u komercijalnoj upotrebi očekuju se 2024. godine. Podsjetimo, Teslin Semi ima veći doseg (800 kilometara), a na tržište bi trebao stići već dogodine.

Konačno dolazimo i do GenH2 kamiona. Zahvaljujući vodiku i gorivim ćelijama, ovaj kamion može voziti više od 1.000 kilometara bez stajanja s dva spremnika ukupnog kapaciteta od 80 kilograma vodika.

Svaki elektromotor daje oko 330 kilovat-sati maksimalne snage te do 2.071 Nm okretnog momenta. U Mercedesu kažu kako performansama može parirati najsavremenijim dizelašima.

Prva komercijalna testiranja počinju 2023. godine, a u slobodnu prodaju stiže nakon 2025. godine. Primjera radi, Hyundaijev XCIENT Fuel Cell, kao prvi velikoserijski kamion s vodikovim pogonom, već sada ima doseg od 1.000 kilometara.

(Index Auto) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...