ERDOGAN TVRDI: Turska će doživjeti uspjeh u proizvodnji letećih vozila, ali i…

Erdogan je podsjetio da Turska prije nekoliko decenija nije bila prisutna u avijaciji, te je dodao kako je u proteklim godinama progresa Turska napravila goleme iskorake na svim poljima.

  • Svijet

  • 26. Sep. 2020  

  • 1

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će epohalne inovacije na svim poljima od vještačke inteligencije do cyber sigurnosti biti zasijane i razvijane na Teknofestu, najvećem turskom festivalu zrakoplovstva i tehnologije, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u Gaziantepu prisustvovao ceremoniji dodjele nagrada učesnicima Teknofesta, a tom prilikom su svečano otvoreni novoizgrađeni kompleksi naučnih i tehnoloških radionica za mlade u 30 turskih provincija.

On je u obraćanju prisutnim kazao kako je Teknofest postao svjetski brend i kako je to mjesto i događaj za sve mlade koji žele pokazati svoje talente, znanje i vještine na polju tehnologije, uključujući zrakoplovstvo, robotiku i razvoj raketa.

"Najvažniji kapital u tehnologiji su produktivni umovi i Turskoj su potrebni mladi i uspješni ljudi za ostvarenje njenih nacionalnih ciljeva", poručio je Erdogan.

Erdogan je podsjetio da Turska prije nekoliko decenija nije bila prisutna u avijaciji, te je dodao kako je u proteklim godinama progresa Turska napravila goleme iskorake na svim poljima.

"Turska je ušla u red rijetkih zemalja u proizvodnji bespilotnih letjelica, a sličan uspjeh ćemo dostići i u proizvodnji automobila i letećih vozila", poručio je Erdogan.

Teknofest je počeo u četvrtak u Gaziantepu i traje do sutra.

Prestižni festival nastao je kao nacionalni tehnološki iskorak u pravcu pretvaranja Turske u tehnološki produktivno društvo. Cilj festivala je jačanje svijesti o važnosti tehnologije i nauke, jačanje ljudskih resursa Turske kada je riječ o stručnim i sposobnim inženjerima i naučnicima.

Tokom festivala održavaju se se različita takmičenja koja podržavaju rad mladih na polju modernih tehnologija. Takmiči se više od 20.000 timova sa više od 100.000 prijavljenih projekata iz Turske i još 84 države.

 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...