U BiH ILEGALNO POKUŠALO UĆI DESET HILJADA OSOBA: Najviše iz ove dvije države...

Prema zvaničnim podacima Granične policije BiH od početka ove godine pa do 24. septembra, pripadnici GP su u skladu sa svojim nadležnostima poduzeli mjere prema čak 19.605 stranih državljana.

  • Hronika

  • 27. Sep. 2020  27. Sep. 2020

  • 1

Kako su iz Granične policije za Hayat.ba naveli od tog broja u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, evidentirano je skoro deset hiljada osoba.

"Poduzimanjem mjera neposredno na graničnoj liniji u skladu s člankom 37. Zakona o graničnoj kontroli, od pokušaja nezakonitog prelaska odvraćeno je 9.690 osoba. Od ukupnog broja evidentiranih, 8.794 osoba bilo je već prethodno kontrolirano u BiH i koja su imala važeće potvrde o izraženoj namjeri za podnošenje zahtjeva za azil u BiH", navode u svom odgovoru za Hayat.ba.

Kada su u pitanju države iz kojih najviše dolaze migranti, dvije zemlje čine čak 71 posto od ukupnog broja evidentiranih.

"Državljani Pakistana i Afganistana čine 71.13 posto od kupnog broja osoba evidentiranih u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice. Najveći pritisak na ulazu u BiH trenutno se bilježi na području Jedinice granične policije Zvornik, ali u posljednje vrijeme, pojačan pritisak evidentiran je i u zonama odgovornosti postrojbi Granične policije BiH Hum i Trebinje. Kada je u pitanju izlaz iz BiH, najveći pritisak evidentiran je na području Unsko-sanskom kantonu, što je bio slučaj i u prethodnom razdoblju", naveli su iz GP BiH.

I pored nedostatka kadrovskih kapaciteta, odnosno graničnih policajaca, iz GP BiH navode da se ulažu maksimalni napori u zaštiti državne granice.

"Kontinuirano pratimo stanje nezakonitih migracija na cjelokupnoj državnoj granici BiH te postupamo i poduzimamo mjere i aktivnosti u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i vlastitim planovima. Ono što je bitno da preraspoređujemo postojeće kadrovske kapacitete na dijelove granice gdje je najveći migracijski pritisak", ističu.

Navode da su kao ispomoć GP BiH, angažirani i policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH. "Na osnovu sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice između Granične policije BiH i drugih policijskih agencija u BiH, ispomoć Graničnoj policiji u obavljanju poslova nadzora i zaštite državne granice BiH pruža i Ministarstvo unutarnjih poslova RS", navode u odgovoru na upit Hayat.ba.

Kada je u pitanju podnošenje azila, iz direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić je za Hayat.ba kazao da čak 95 posto migranata koji uđu u BiH odmah traže azil.

"Dobro su informisani i 95 posto njih izrazi namjeru za dobijanjem azila. To im daje za pravo da zloupotrebljavaju sistem azila, jer s namjerom mogu 14 dana da hodaju po cijeloj državi".

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...