TOTALNI RAT NA POMOLU?: Dramatično obraćanje predsjednika Aliyeva - "Osvetit ćemo prolivenu krv"

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev osudio je nove armenske napade i poručio kako će se kajati oni koji pokušavaju zastrašiti Azerbejdžan, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 27. Sep. 2020  

  • 5

Aliyev je u obraćanju naciji kazao da su armenske oružane snage pucale na azerbejdžanska naselja i vojne položaje iz nekoliko pravaca, koristeći razne vrste naoružanja, uključujući tešku artiljeriju.

"Kao rezultat neprijateljske vatre, imamo žrtava i među civilnim stanovništvom i našim vojnicima. Neki ljudi su ranjeni", kazao je Aliyev ne otkrivajući bilans stradalih.

Alijev je obećao da će se Azerbejdžan osvetiti za proljevenu krv šehida, te je dodao da je azerbejdžanska vojska adekvatno odgovorila i uništila neke armenske vojne mete.

"Ovo je još jedna manifestacija armenskog fašizma", kazao je Aliyev i dodao da je da Armenija nastavlja i ilegalna naseljavanja na azerbejdžanskim teritorijima.

"Azerbejdžan brani svoju teritoriju, Karabah pripada Azerbejdžanu", poručio je Alijev.

U julu ove godine je armenska vojska napala azerbejdžanske položaje artiljerijskim napadima u kojima je ubijeno 12 azerbejdžanskih vojnika, na njih četvorica ranjeno. Ubijen je i jedan civil.

I 21. septembra su izbili sukobi u istoj regiji, a ponovo su nemire izazvali napadi armenskih snaga u kojima je jedan azerbejdžanski vojnik ubijen, a drugi ranjen.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) je 1992. godine osnovao Minsk grupu s ciljem mirnog rješavanja azerbejdžansko-armenskog spora u Nagorno Karabahu. Na čelu grupe su tri države i to SAD, Francuska i Rusija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...