LOVRINOVIĆ ZAGOVARA POTPUNU PARALIZU DRŽAVE: "Treba blokirati rad svih institucija dok se ne promijeni Izborni zakon!"

Predsjednik Kluba HDZ BiH –  HNS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović rekao je za HMS da bi odmah trebalo obustaviti rad institucija na koje Hrvati imaju utjecaj, sve dok se ne izmijeni Izborni zakon i osigura legitimno političko predstavljanje Hrvata u Predsjedništvu BiH i u Klubu Hrvata Doma naroda. 

  • Politika

  • 27. Sep. 2020  28. Sep. 2020

  • 33

Mada već dulje vremena HDZ provodi blokadu državnih institucija BiH, šef Kluba HDZ-a Nikola Lovrinović zagovara potpunu blokadu državnih institucija BiH kako bi prisilio bošnjačke partnere da prihvate izmjene Izbornog zakona po diktatu HDZ-a. 

Lovrinović je za HMS komentirao posljednje medijske istupe predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je, uz ostalo, izjavio i da je presuda Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" u koliziji s presudama Suda u Strasbourgu u predmetu “Sejdić - Finci” i drugima te da primat treba dati presudi Evropskog suda.

Izetbegović ne želi rješenje

Lovrinović kaže da ne zna zašto je presuda Suda u Strasbourgu suštinski suprotstavljena odluci Ustavnog suda BiH da bi se uvijek izbacivala u prvi plan.

“Naprotiv, smatram da obje brane i potenciraju pravo na legitimno predstavljanje odnosno kandidiranje. Izetbegović i slični to suprotstavljaju jer znaju da rješenja presude iz Strasbourga nema bez promjena Ustava, a onda im to osigurava i neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o odredbama Izbornog zakona, jer ju zapravo ne žele provesti, ako je ikako moguće. Izetbegović ne da nema rješenje u džepu, kako kaže, već upravo on drži rješenje i ne želi ga staviti na stol”, kazao je Lovrinović.

Do relaksacije kroz izmjenu Izbornog zakona

Šef Kluba HDZ BIH – HNS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH osvrnuo se i na Izetbegovićevu tvrdnju da bi se do rješenja došlo “kada bi se relaksirali odnosi Hrvata i Bošnjaka”.

“Samo ne kaže da do relaksacije može doći isključivo izmjenom Izbornog zakona, sukladno odluci Ustavnog suda. Vjerojatno on pod relaksacijom smatra naše odustajanje od zahtjeva. Mudro, nema što”, ironično kaže Lovrinović.

Izetbegović je u medijskim istupima kazao i da politički predstavnici Hrvata ne nude rješenja.

"Naravno, ne nudimo ono koje on hoće, niti ćemo. Međutim, nudili smo nekoliko puta pa to nije bilo dovoljno, ni za početak priče. Naravno, zašto bi SDA odustala od dostignutog stupnja oduzimanja naših političkih prava, ako ne mora. Ključ je izgleda u ovome; mora ili ne mora. Nažalost, nije u dogovoru i obvezama iz mirovnih sporazuma. Bilo bi dobro da se Izetbegović samo malo prisjeti, recimo, odnosa prije 2000", istaknuo je Lovrinović.

Obustaviti rad institucija

Rješenje “gordijskog čvora” Lovrinović vidi u obustavi rada Vijeća ministara i Vlada FBiH i svih drugih institucija u kojima Hrvati imaju utjecaj, dok se ne provede odluka Ustavnog suda BiH.

“Ako bi se mene pitalo odmah bi s radom prestalo Vijeće ministara, tehnička Federalna Vlada i sve institucije gdje imamo utjecaj, dok se ne provede odluka Ustavnog suda, ali ne tako da ne napuštamo institucije. Mnogo štošta bih još pokrenuo, ali, eto, ne odlučujem samo ja”, kaže Lovrinović.

Rješenje nije volja većine, već dogovor

Visoki dužnosnik HDZ-a BiH smatra da je Izetbegovićev modus operandi “prevarama do relaksacije”.

“Odlično je to rekao za nazovi sporazum (Mostarski- op.hms). Kaže morao sam zbog Mostara. Dalje je sve prevara kao i do sada. Nažalost ovo nije prvi put i tako stalno prevarama do relaksacije, kako kaže, i rješenje samo njemu poznatog. Ponudit ćemo mu rješenje Izbornog zakona za Travnik, e kako bi relaksirali Hrvate Travnika. Očekujemo da prihvati”, kaže Lovrinović.

Lider SDA nedavno je izjavio kako manjina ne može poništavati volju većini te je pozvao HDZ da prestane s blokadom, s kočenjem, izora nove Vlade FBiH. Sugovornik HMS-a kaže da se sve češće i bezobzirnije Hrvati optužuje da nešto koče.

"Kaže (Izetbegović, op. HMS-a) poništavamo volju većine. Odlično, samo u Ustavu o kojem smo se dogovorili svi narodi su jednakopravni u svemu pa i u odlučivanju. Mi, kao suvlasnici ove države, ništa ne kočimo nego zastupamo svoja politička prava i ništa više ali ni manje. Dakle ako nismo zadovoljni rješenjima i ako tražimo dogovor, mi kočimo. U ovoj državi nije rješenje volja većine nego dogovor i konsenzus ili suvlasnici BiH nisu trebali potpisati dogovor", smatra Lovrinović.

O “proeuropskim standardima”

Lovrinović se nada da će Izetbegović uskoro ispucati “proeuropske standarde” pojašnjavajući da predsjednik SDA zagovara posredovanje Venecijanske komisije koju je, kako kaže, Ustavni sud BiH već konsultirao prilikom presude vezane za nužnost izmjene Izbornog zakona.

“Proeuropski Izetbegović nudi rješenje preko Venecijanske komisije, pa upravo je Ustavni sud konzultirao mišljenje Venecijanske komisije, prigodom donošenja svoje odluke o Izbornom zakonu. Vjerujem da će uskoro ispucati sve te proeuropske ideje i standarde i neće više imati razloga da ne pristupi donošenju rješenja”, rekao je Lovrinović.

Prestati braniti BiH od Hrvata i Srba

HDZ-ov parlamentarac komentirao je i snažniji angažman Republike Hrvatske oko rješavanja hrvatskog pitanja u BiH te kroz taj kontekst i probošnjačko, ujedno Izetbegovićevo, tumačenje kako je europski standard isključivo zasnovan na građanskom principu jedan čovjek jedan glas.

"Što se tiče angažmana Republike Hrvatske ja bih rekao konačno jasnije i snažnije.To je obveza RH  i RH je to dužna Hrvatima iz BiH. Eto kad govori o europskim standardima mi smo odmah za belgijski, kud ćeš europskije. Govoriti Hrvatskoj  o europskim standardima samo može pasti napamet Bošnjacima. Podsjećanja radi Republika Hrvatska je članica EU i NATO-a vjerojatno zato što je upravo prihvatila sve te standarde. Ne znam možda griješim", rekao je Lovrinović, uputivši oštru poruku Stranci demokratske akcije:

“Bilo bi dobro kada bi SDA prestala BiH braniti od Hrvata  i Srba  i kada bi konačno prihvatila činjenicu da su oni suvlasnici ove države i da imaju svoje političke zahtjeve spram nje, a to pokazuju kroz izbore. Nikada rješenje neće biti da se političke predstavnike Hrvata i Srba u BiH smatra neprijateljima, kao što rješenje ne može biti da ih se smatra maloumnicima koji bi trebali slijediti tzv. građansku opciju.”

Lovrinović se osvrnuo i na Izetbegovićevu izjavu kako je Željko Komšić branio čast mnogih Hrvata, jer se borio u redovima Armije RBiH, koja je, kako je rekao lider SDA, dosljedno branila BiH i njenu multietničnost, zaustavljala zločine i osvete.

"Moram ovdje kazati da ja nisam imao izbora između Armije BiH i HVO-a jer, dok je HVO već debelo radio na obrani BiH i postojao drugih organiziranih branitelja njih nije bilo ili su smatrali da to nije njihov rat. Najveći dio Hrvata nikad nije ni dvojio gdje će, nego je taj izbor bio HVO. Malo je prostora da se to u kratkom odgovoru objasni ali je sigurno da nije bilo HVO-a ne bi bilo ni BiH. Pripadnici HVO-a nisu sudionici UZP-a jer su branili svoje. Ako tzv. Armija BiH nije UZP gdje su pobijeni Hrvati Bugojna, Travnika (Bikoši) i tko ih poubija. Tko ih poubija u Dusini, djecu u Vitezu, civile i zarobljenike u Križančevu selu, Buhinim kućama. Možda “časni” Komšić zna. Može li nam Izetbegović pomoći da otkrijemo tko poubija povratnike i policajce Hrvate u Travnik 1998., Jozu Leutara…", kaže Lovrinović.

Dogovor nasuprot “ne mora” i “neće”

Sugovornik HMS-a zaključuje kako bi bilo dobro da predsjednik SDA principe “ne mora” i “neće” zamijeni principom dogovora i međusobnog uvažavanja.

“Ja sam eto najkraće rekao što sam imao, na uvrede koje nam nanosi Izetbegović. Ako je ovo put ka relaksaciji nemam ništa protiv. Samo moram reći da mi je malo lakše kad sam mu odgovorio, makar s ovo malo istina od Hrvata BiH ,koji o istinama o BiH ponešto zna. Volio bih, ipak, da princip “ne mora” i “neće” sudjelovati u rješenju zamjeni principom dogovora i da na stol stavi odgovornost za budućnost ove države”, rekao je Lovrinović.

loading...

Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...