MACRON NIKAD ODLUČNIJI: "Lukašenko mora da ide“

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je za francuski list Le Journal du dimanche da predsjednik Bjelorusije Aleksandar „Lukašenko mora da ide“.

  • Svijet

  • 27. Sep. 2020  

  • 4

Evropska unija saopštila je u četvrtak da ne priznaje Lukašenka za predsjednika Bjelorusije zbog velikih protesta širom zemlje koji dovode u pitanje rezultate prošlomjesečnih predsjedničkih izbora za koje je Lukašenko tvrdio da je ubjedljivo pobjedio, dok pristalice opzicije smatraju da su izbori namješteni.

„Ono što se dešava u Bjelorusiji je kriza vlasti, autoritarne vlasti koja ne može da prihvati logiku demokratije i održava se na silu“, rekao je Macron u intervjuu za Le Journal du dimanche uoči sutrašnje posjete Litvaniji i Letoniji.

U jučerašnjem obraćanju na virtuelnom sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, bjeloruski ministar inostranih poslova upozorio je na mješanje zapadnih zemalja i nametanja sankcija zbog predsjedničkih izbora u zemlji i vladinog odgovora na demonstracije.

„Vidimo pokušaje destabilizacije situacije u zemlji. Uplitanja u naše unutrašnje poslove, sankcije i druga ograničenja u Bjelorusiji imaće suprotan efekat i apsolutno su štetni za sve“, rekao je šef bjeloruske diplomatije.

Više od 12 hiljada je uhapšeno tokom demonstracija otkako je predsjednik Aleksandar Lukašenko proglašen za pobjednika izbora.

 

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...