DRAMATIČNI PRIZORI S LICA MJESTA: Poginulo 200 azerbejdžanskih i 17 armenskih vojnika, objavljen video koji pokazuje gubitke azerbejdžanske vojske…

Vlada Armenije proglasila je ratno stanje i opću mobilizaciju zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu.

  • Svijet

  • 28. Sep. 2020  28. Sep. 2020

  • 1

Ubrzo je ratno stanje proglasio i parlament Azerbejdžana, koji je uveo i policijski sat u nekoliko regiona. Obje strane su prijavile da ima civilnih žrtava. Ubijeno je oko 200 azerbejdžanskih vojnika, dok je na armenskoj strani – 17 ubijenih i više od 100 ranjenih.

Predsjednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska prilikom napada koristila turske avione F-16 koji su se već mjesec dana nalazili u Azerbejdžanu za potrebe vojnih vježbi.

Kako je kazao, samim tim Azerbejdžan tokom napada na Nagorno-Karabah koristi najsavremenije naoružanje kojim raspolaže turska vojska.

Sjedinjene Američke Države osudile su eskalaciju nasilja između Azerbejdžana i Armenije i pozvale obje strane da odmah obustave neprijateljstva.

State Department je saopćio da bi obje strane trebalo da trenutno prekinu s nasiljem, kao i s retorikom ili postupcima koji bi dodatno produbili tenzije, preneo je Reuters.

U saopćenju se dodaje i da bilo kakvo miješanje drugih zemalja u eskalirajuće nasilje “neće biti od pomoći”.

Predstavnik Ministarstva odbrane Armenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska u sukobima u Nagorno-Karabahu pretrpjela velike gubitke – ubijeno je oko 200 vojnika, uništeno oko 30 jedinica vojne tehnike i oko 20 bespilotnih letjelica.

Prema njegovim riječima, situacija na terenu je kao i ranije, sukobi se nastavljaju na sjeveru i jugu teritorije, prenosi Sputnjik.

„Borbe se i dalje vode, protivnik je pretrpio velike gubitke, oko 200 vojnika je ubijeno, oko 30 oklopnih vozila uništeno i oko 20 bespilotnih letjelica oboreno“, precizirao je.

Objavljen je i video koji pokazuje gubitke azerbejdžanske vojske:

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...