SPECIJALITET IZ ITALIJE: Danas pravimo čuvenu piletinu alla parmigiana, nema joj ravne… (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za 50 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 28. Sep. 2020  28. Sep. 2020

  • 0

SASTOJCI

2 filea pilećih prsa

800 g pelati paradajza

120 g prezle

1/2 kašikice bijelog luka u prahu

1/2 kašikice luka u prahu

1/2 kašikice sušenog origana

1 kašika sjeckanog peršina

1 kašikica šećera

30 g naribanog parmezana

80 g glatkog brašna

2 jaja

2 čehna bijelog luka

6 listova svježeg bosiljka

15 g koncentrata paradajza

125 g sira mozzarella

ulje za prženje

sol i biber (svježe mljeveni)

PRIPREMA

Mozzarellu narežemo na kockice, paradajz pelat malo izgnječimo, jaja umutimo, a piletinu narežemo na tanke odreske i istučemo ih ravnom stranom čekića za meso.

Italijansku prezlu pripremimo tako što u zdjelu sa prezlom dodamo bijeli i crveni luk u granulama, sušeni origano, naribani parmezan, sjeckani peršin, začinimo solju i biberom te izmiješamo sastojke.

Zatim u ugrijanu tavu ulijemo paradajz pelat, protisnemo bijeli luk, dodamo koncentrat paradajza, šećer, listove bosiljka, začinimo solju i biberom, promiješamo i, kad zavri, kuhamo na laganoj vatri 15-20 minuta.

Za to vrijeme piletinu s obje strane začinimo solju i biberom, uvaljamo je u brašno, u umućena jaja te u italijansku prezlu, višak otresemo i stavimo pržiti u tavu na vruću masnoću, sa svake strane 2 minute.

Pržene odreske izvadimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

Potom veći dio umaka od paradajza rasporedimo po dnu vatrostalne posude, preko njega složimo pržene odreske, prekrijemo ih s malo umaka, posipamo kockicama mozzarelle i stavimo u pećnicu, zagrijanu na 190°C, da se peče 10-15 minuta.

Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...