IZ CIK-a BiH REAGIRALI NA NEISTINE OBJAVLJENE U "DNEVNOM AVAZU": "Riječ je o apsolutno netačnim informacijama..."

"...kojima se pokušava urušiti povjerenje građana u ovaj izuzetno važan segment izbornog procesa..."

  • Društvo

  • 28. Sep. 2020  28. Sep. 2020

  • 0

"Cijeneći značaj povjerenja građana u izborni proces, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je dužna reagirati na neistinite navode, objavljene 26. septembra 2020. godine na naslovnoj i 3. stranici dnevnog lista "Dnevni avaz" pod naslovom "Sramotno/Početak štampe listića otkrio brojne opasnosti/Sve spremno za novu izbornu krađu".

U spomenutom članku se na temelju neistinitih informacija zaključuje "Snimci reportera koji su bili u štampariji 'Unioninvestplastika' ne otkrivaju da postoje adekvatan i efikasan neovisan nadzor".

Da je riječ o apsolutno netačnim informacijama kojima se pokušava urušiti povjerenje građana u ovaj izuzetno važan segment izbornog procesa, najbolje ukazuje sljedeće:

1. Fotoreporter Dnevnog avaza (E.T.) je uspio snimiti kadrove tek nakon odobrenja koje je zatražio putem e-maila. (Poruku vidi ovdje)

2. Isti je evidentiran s ličnim podacima i tačnim vremenom ulaska i izlaska...

3. I sve je snimljeno sigurnosnom kamerom od trenutka ulaska fotoreportera Dnevnog avaza do trenutka izlaska...

http://www.izbori.ba/Documents/2020/9/28/Ulazak_novinara_Avaza_Trake_f_1.pdf

Još jednom javnost informiramo da je za izborni proces na Lokalnim izborima 2020. uvedeno više novina na više nivoa sigurnosne zaštite glasačkih listića što, pored ostalog, uklučuje da će se prvi put otkako se izbori provode u BiH na listićima štampati bar cod, te da postoji pisana procedura višestruke kontrole i nadzora nad procesom štampanja i pakovanja glasačkih listića, da postoji 24-satni video nadzor kojem CIK BiH može pristupiti u svakom trenutku bez obaveznog fizičkog prisustva u prostorima kompanije, a snimci se čuvaju i nakon potvrđivanja rezultata izbora onoliko dugo koliko je to potrebno, da su formirane posebne komisije koje prate i nadziru nabavku,dopremanje, skladištenje i upotrebu papira sa vodenim žigom i proces štampanja i pakovanja glasačkih listića, o čemu pismeno izvještavaju Centralnu izbornu komisiju BiH.

Iz razloga sigurnosti štampanja glasačkih listića CIK BiH nije i neće odgovarati na pitanja: Ko su i koliko ima osoba koje rade na obezbjeđenju procesa štampanja i pakovanja glasačkih listića? Sa koliko kamera se vrši video nadzor i gdje su one locirane? Gdje se skladišti video materijal? I slično.

CIK BiH  će i u budućnosti nastaviti štititi izborni proces, što uključuje i reagiranje na sve neistinite informacije kojima se pokušava nanijeti šteta, urušavanjem povjerenja građana u isti." 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...