OTKRIVENI DETALJI PADA AVIONA U SRBIJI: Borbenim manevrom željeli pozdraviti porodicu u rodnom selu, a pred smrt su ovim potezom spriječili JOŠ VEĆU KATASTROFU

Srpski vojni avion MiG-21 koji je u petak pao u selu Brasina nedaleko od granice s BiH pao je zbog rizičnog manevra koji su piloti izveli na opasno maloj visini, doznaje Kurir od neimenovanog izvora. U nesreći su poginula oba pilota, Dejan Krsnik (49) i Zvonko Vasiljević (43). Kako prenose srpski mediji, piloti su u posljednjim trenucima života spriječili još težu katastrofu, kada su neposredno prije pada odbacili spremnike s gorivom kako bi izbjegli pad na naselje.

  • Hronika

  • 28. Sep. 2020  

  • 1

“Vasiljević je preletom preko rodnog sela htio pozdraviti porodicu i komšije. Dva puta su on i Krasnik nadletjeli Donju Borinu, a onda su napravili manevar u kojem su izgubili silu uzgona, što znači da se više nisu mogli vinuti u zrak. Važno je napomenuti da su ti borbeni manevri izuzetno opasni na malim visinama“, tvrdi izvor, navodno na temelju preliminarnih rezultata istrage o nesreći.

NAMJERNO SU SE SRUŠILI NA NJIVU

Saznanja o tome što se dogodilo tokom leta iznad zapadne Srbije istražitelji će dobiti iz uređaja nalik na crnu kutiju koji je pronađen na mjestu nesreće. Prvi rezultati govore da je avion u kritičnom trenutku letio između 200 i 400 metara nadmorske visine. Prema riječima srpskog ministra obrane Aleksandra Vulina, istražitelji su završili terenski rad na mjestu nesreće, pa sada slijedi analiza koju će obaviti povjerenstvo zapovjedništva avijacije.

„Kada su vidjeli da je rušenje neizbježno, piloti su odbacili rezervoare s gorivom da prilikom pada ne izazovu požar koji bi zapalio selo. Istovremeno su nakrivili avion kako bi on preletio i susjedno selo Brasinu te su se srušili na njivu. Može se reći da su piloti poginuli da spase ljude na tlu”, tvrdi neimenovani sugovornik kojeg citira Kurir.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...