PREPORUKA MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA: Građani BiH odmah da napuste regije zahvaćene ratnim…

Zbog eskalacije sukoba između Republike Azerbejdžana i Republike Armenije u oblasti Nagorno-Karabagh (Republika Azerbejdžan), ne preporučuju se putovanja u spomenutu oblast do daljnjeg, potvrdio je za N1 Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

  • Društvo

  • 29. Sep. 2020  29. Sep. 2020

  • 1

"Preporuka za građane Bosne i Hercegovine koji se trenutno nalaze u regijama zahvaćenim ratnim dejstvima je da iste odmah napuste", naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za N1.

Napomenuli su da je za konzularnu zaštitu građana Bosne i Hercegovine nadležan Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Istanbulu.

Također, za sva dodatna pojašnjenja i upute, građani Bosne i Hercegovine mogu se obratiti Ambasadi Bosne i Hercegovine u Ankari.

Ambasada BiH u Ankari saopćila je da, prema njihovim saznanjima, u Azerbejdžanu nema državljana BiH.

"Svi državljani BiH koji su se nalazili u Azerbejdžanu i koji su kontaktirali Ambasadu BiH u Ankari, već neko vrijeme se nalaze u BiH zbog situacije s koronavirusom", istaknuo je za N1 Marin Marić, drugi sekretar Ambasadu BiH u Ankari, koja nerezidentno pokriva Republiku Azerbejdžan i Republiku Gruziju.

Podsjetimo, predsjedink Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev potpisao je dekret kojim se proglašava vanredno stanje u cijeloj zemlji, počevši od 28. septembra 2020. godine. Najavljena je vojna mobilizacija i proglašeno ratno stanje u nekoliko regija nakon što je Armenija proglasila totalnu vojnu mobilizaciju.

Prema posljednjim informacijama, najmanje 39 ljudi je poginulo u sukobima u oblasti Nagorno-Karabah, saopštile su u ponedjeljak vlasti tog područja, oko kojeg se decenijama spore Armenija i Azerbejdžan.

Danas je u Newsroomu na N1 gostovao novinar i stručnjak za Bliski istok Hajrudin Somun, koji je kazao da vjeruje da će velike sile i one male regionalne spriječiti rat između Azerbejdžana i Armenije. Rješenje se, smatra on, neće postići još veoma dugo zbog toga što je mali Nagorno-Karabah planinsko područje usred Azerbejdžana. No, kako je istaknuo, rješenje se neće postići ratom, ali teško će i mirom. 

"Azerbejdžan ne može dozvoliti da usred svoje zemlje, iako to nije veliki prostor, to je 4.500 kvadratnih kilometara, ima jednu posebnu nezavisnu državu", rekao je Somun. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...