DŽABA SE PRAVDAJU; CIK RADI PUNOM PAROM: Ove političke partije su već NOVČANO KAŽNJENE za kršenja Izbornog zakona

Centralna izborna komisija BiH novčano je kaznila nekoliko političkih partija, koalicija i kandidata zbog toga što su plaćali objave na društvenim mrežama prije nego što je to Izbornim zakonom dozvoljeno.

  • Vijesti

  • 29. Sep. 2020  29. Sep. 2020

  • 0

Koalicija SDS-PDP kažnjena je sa 1.000 KM, jer je utvrđeno da je njihov zajednički kandidat za načelnika opštine Laktaši Dejan Kojić sponzorisao objavu na svom Facebook nalogu. Članice koalicije treba da plate kaznu u iznosu od po 500 KM.

Ista kazna izrečena je i Socijalističkoj partiji, jer je CIKBiH utvrdio da je postojala sponzorisana objava na Facebook profilu stranke u Brodu.

– U odgovoru, SP tvrdi da ona sa svog računa nema transakciju u vezi s tom objavom. Uvidom u screenshot, CIK je utvrdio da je partija odgovorna za kršenje zakona, jer je na Facebooku SP Brod bila sponzorisana objava – rečeno je na sjednici CIK-a BiH.

Isto je prošla i SDA, jer je utvrđeno da je njihov kandidat za načelnika Zavidovića Nagib Mujkić plaćao objave na društvenim mrežama, mada su se i on i SDA pravdali da nisu krivi.

Kaznu od 1.000 KM iz istog razloga platit će i nezavisni kandidat za načelnika Velike Kladuše Ramo Hušidić. Razlika je samo u tome što je on priznao da je oglas bio sponzorisan te ga je obrisao čim je saznao da je to zabranjeno.

Iz sasvim drugog razloga i većom kaznom kažnjena je koalicija Demokratska fronta - Građanski savez, sve zbog izjave njihove kandidatkinje Adne Pandžić, koja je „Povorku ponosa“ u Sarajevu nazvala „povorkom srama“.

Partije su kažnjene s ukupno 1.500 KM, a kandidatkinja sa 3.000 maraka.

Centralna izborna komisija BiH razmatrala je prijave protiv nekoliko partija za kršenje člana 16.14 stav (3) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

U tom članu piše: „Zabranjeno je vođenje plaćene izborne kampanje putem elektronskih i printanih medija, ili bilo kojeg oblika plaćenog javnog oglašavanja, osim održavanja internih skupova organa i statutarnih organa političkih subjekata, u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje. Zabranjeno je vođenje izborne kampanje putem elektronskih i printanih medija koja je stereotipnog i uvredljivog sadržaja u odnosu na muškarce i/ili žene ili koja podstiče stereotipno i uvredljivo ponašanje na osnovu spola ili ponižavajući odnos prema pripadnicima različitih spolova.“

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...