MILIJARDER ELON MUSK U ČUDU: Američka vojska „bacila oko“ na SpaceX-ov Starlink, žele ga koristiti za…

Brzorastuća konstelacija SpaceX-ovih satelita za pristup internetu Starlink već sada broji više od 700 satelita, a novi se lansiraju svakih nekoliko sedmica.

  • HiTec

  • 30. Sep. 2020  30. Sep. 2020

  • 0

Plan je u nekoliko godina stvoriti mrežu od čak 42.000 satelita i pokriti cijelu Zemlju širokopojasnom bežičnom vezom, što je zapelo za oko u Američkoj vojsci. SpaceX je već ranije spominjao kako bi njihova tehnologija mogla biti zanimljiva oružanim snagama za komunikaciju.

Istraživanje koje su platili i proveli, a opisuje ga MIT Technology Review, kaže kako bi se megakonstelacija od više desetaka hiljada satelita mogla iskoristiti i kao nadopuna ili zamjena za GPS satelitsku navigaciju. Lokacijske usluge koje bi pružali Starlinkovi sateliti iz niske orbite, bile bi, kao i internetska veza, dostupne u cijelom svijetu, a mogla bi se izraditi na način da bude zaštićena od interferencija i hakiranja.

Tehnologija koju su razvili na Univerzitetu Texas u Austinu, mogla bi koristiti iste, već postojeće satelite te postojeći GPS signal i njihovom kombinacijom omogućiti vojnim trupama na tlu navigaciju koja je i do 10 puta preciznija od one putem "običnog" GPS-a te značajno stabilnija i sigurnija. Iskoriste li se Starlinkovi sateliti kao releji za inače relativno slabiji signal iz 30 satelita udaljenih 20.000 kilometara, signal će biti snažniji.

Dodatno, Starlinkovi sateliti posjeduju tehnologiju koja im lokaciju može odrediti sa preciznošću od nekoliko centimetara pa bi samo softverskom nadogradnjom mogli poslužiti da te podatke iskoriste i za poboljšanje izračuna lokacije te, posljedično, za preciznije GPS pozicioniranje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...