NAPISANA OPTUŽNICA ZBOG RESPIRATORA: Optuženi Novalić, Solak, Hodžić i Zolak; IMA I NOVIH DETALJA...

Saznajemo i to da bi se Novalić, zbog pokušaja mita od dva miliona KM prema tužiocu Mirzi Hukeljiću da iz optužnice izostavi premijera Novalića, o čemu je „Inforadar“ ranije pisao, nakon čega je Hukeljić izvijestio Ambasadu SAD-a u Sarajevu te je napravljena i službena zabilješka, mogao naći na američkoj crnoj listi i prije okončanja procesa.

  • Vijesti

  • 30. Sep. 2020  30. Sep. 2020

  • 3

Troje tužilaca Tužilaštva BiH Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić krajem prošle sedmice, nakon višemjesečne istrage, napisali su i zapečatili optužnicu protiv četiri osobe u predmetu "Respiratori", koja bi Sudu BiH trebalo da bude podnesena najkasnije do polovine oktobra!

"Inforadar" saznaje da optužnica tereti premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, vlasnika firme "Srebrena malina" Fikreta Hodžića te direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka u aferi u vezi s kupovinom neupotrebljivih kineskih respiratora, vrijednih oko 10,5 miliona KM.

UDRUŽIVANJE U KRIMINALNU GRUPU

Prema kvalifikacijama djela, takozvana trojka 3F optužena je za udruživanje u kriminalnu grupu, odnosno pranje novca radi stjecanja koristi, falsificiranje dokumenata i knjiga te zloupotrebu položaja ili ovlasti, dok Zolak, prema optužnici, ne pripada organizovanoj grupi, već se tereti „po komandnoj odgovornosti“ samo za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Naš portal proteklih sedmica došao je do pouzdanih saznanja iz više nezavisnih izvora koje otvaraju prostor za nove osumnjičene u aferi "Respiratori", odnosno rasvjetljavaju ulogu samog Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. Najvažniji detalji proizilaze iz poruka u Viber grupi predočenih prilikom majskog ročišta.

Ključna je pročitana kao prepiska između Novalića i NN osobe, a pred gostovanje osumnjičenog vlasnika "Srebrene maline" Fikreta Hodžića u Centralnom dnevniku Face TV-a 16. maja, u kojoj Novalić sa saradnicima komentira da bi Hodžića za gostovanje „trebala pripremiti novinarka”.

Nakon emisije, Novalić saradnike pita „kakav je bio“, a pročitana je i konstatacija „da bi mogao promijeniti priču“. S obzirom na to da je ovu poruku u Viber grupu saradnicima proslijedio Novalić, sve do prošle srijede i saslušanja Asima Sarajlića u Tužilaštvu BiH smatralo se da je federalni premijer njen autor.

Međutim, Asim Sarajlić, inače godinama „desna Izetbegovićeva ruka“, prilikom šestosatnog ispitivanja, braneći sebe i svoju ulogu u nabavci respiratora, otkrio je tužilačkoj trojci da je u pitanju Izetbegović te svjesno ili nesvjesno uvukao u aferu i stranačkog šefa.

Naime, tužioci su, analizirajući prepiske, pronašli i SMS poruke poslane s brojeva koje ne koristi ni Novalić, ni Solak, ni Hodžić. Sarajlić je tužiocima otkrio da je poruka u kojoj izvjesna osoba govori da Fikret Hodžić ide na Face TV i pita: „Trebaju li ga moji iz kabineta pripremiti“, Izetbegovićeva te da se misli na njegov kabinet i njegovu savjetnicu za odnose s javnošću Dženitu Silajdžić.

KOGA ŠTITI IZETBEGOVIĆ

Tužioci vjeruju da je Izetbegović poslao ovu poruku ne zbog Novalića, Hodžića ili bilo koga od osumnjičenih, već kako bi zaštitio NN osobu za koju se od početka istrage vjeruje da je naredila nabavku respiratora preko malinarske firme. Podsjećamo na tu poruku i prepisku između NN osobe i Novalića, također pročitanu na ročištu.

NN: Morate brzo reagovati na 150.000 testova, jer će ih neko drugi kupiti. Ja sam rekla da ih se rezervira za nas i sa Solakom. Nemamo vremena za gubljenje.

Novalić: Solak će morati preuzeti vlast. Respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje.

NN: Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Čerkeza, Solaka i Jelku… Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab CZ.

Novalić: Ma dat ćemo mu, ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj, ja bih to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci…

Asim Sarajlić je, dakle, 23. septembra 2020. godine u prostorijama Tužilaštva BiH priznao da je Izetbegović „želio da pripremi“ Hodžića za TV gostovanje, a sve kako bi preduprijedio mogućnost da istraga dođe do NN osobe.

Ko je NN osoba, zbog čega je Izetbegoviću toliko bitna i zašto lider SDA toliko riskira – nije teško pogoditi.

Koliko je cijeli ovaj slučaj kompleksan i zbog činjenice što je u aferu umiješan i sami politički vrh, potvrđuju i saznanja Inforadara kako nije izvjesno da će optužnica biti podignuta do 10., odnosno 15. oktobra i podnesena Sudu BiH, a što će zavisi od tužilačke procjene.

Naime, tužilačka trojka nije uvjerena, uprkos neoborivim dokazima, da bi optužnica kao takva bila i povrđena zbog uloge samog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, za kojeg vjeruju da je pod političkim utjecajem strane koja od početka nastoji obesmisliti istragu i kompromitirati tužioce, pa i same novinare koji su o ovoj aferi pisali.

No, jednako bitno je i naglasiti da Ambasada SAD/a i administracija s iznimnom pažnjom prate cijeli slučaj te su ranije u više navrata, a pogotovo u ovom slučaju, isticali koliko je važno da pravosuđe radi u interesu javnosti.

Saznajemo i to da bi se zbog pokušaja mita od dva miliona KM prema tužiocu Mirzi Hukeljiću da iz optužnioce izostavi premijera Novalića (redakciji poznata imena dvije osobe), o čemu je Inforadar ranije pisao, nakon čega je Hukeljić izvijestio Ambasadu SAD/a u Sarajevu te je napravljena i službena zabilješka, Novalić mogao naći na američkoj crnoj listi i prije okončanja procesa.

/"INFORADAR"/

loading...

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...