IMENOVANJE ČELNIKA OSA-e ODGOĐENO DO DALJNJEG: Parlamentarna komisija čeka HDZ, Čović neće da PODRŽI OSMICU

Prvobitno se vjerovalo da su HDZ-ovci iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH odbili prisustvovati sjednici Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, koja je trebala biti održana 16. septembra 2020. godine, zato što nije predložen kandidat za glavnog inspektora OSA-e.

  • Vijesti

  • 30. Sep. 2020  30. Sep. 2020

  • 1

Najava predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da neće podržati imenovanje aktuelnog direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića dovela je do dodatnih problema što u funkcionisanju koalicije SDA, HDZ-a i SNSD-a, što u radu Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je, kako je ranije objavljeno, predložio Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e, a Ristu Zarića za njegovog zamjenika. Međutim, nedostajao je prijedlog za glavnog inspektora, koji treba biti izabran iz reda hrvatskog naroda.

Prvobitno se vjerovalo da su HDZ-ovci iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH odbili prisustvovati sjednici Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, koja je trebala biti održana 16. septembra 2020. godine, zato što nije predložen kandidat za glavnog inspektora OSA-e.

Potom je Dragan Čović za N1 kazao da neće podržati imenovanje aktuelnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, odnosno da "ne prihvata sadašnje kadrove OSA-e" i da se "moraju dogovoriti kada je riječ o radu OSA-e".

Ujedno je to i odgovor na pitanje zašto Vijeće ministara BiH u međuvremenu, od 16. septembra, nije predložilo kandidata za glavnog inspektora OSA-e.

Predsjednik Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e Nermin Nikšić kazao je za Klix.ba kako postoje problemi u radu Komisije, jer članice i članovi iz HDZ-a odbijaju da učestvuju u njenom radu sve dok, osim prijedloga za imenovanje direktora i njegovog zamjenika, ne bude predložen i glavni inspektor.

"Komisija, po Poslovniku, ne može raditi i donositi odluke bez njihovog učešća... Zato je zaključak prisutnih članova Zajedničke komisije bio da nema svrhe zakazivati sjednice Komisije dok se ne otkloni razlog zbog koga predstavnici HDZ-a neće da učestvuju ili dok oni ne promijene svoju odluku", istaknuo je Nikšić.

Naveo je da neće da špekuliše o tome koga će ili neće podržati HDZ.

"To je stvar koalicionih partnera koji se o tome izjašnjavaju u Vijeću ministara", rekao je Nermin Nikšić za Klix.ba.

Mišljenje Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e neće biti obavezujuće za imenovanje novog rukovodstva Agencije, ali se na protekloj sjednici trebalo raspravljati i o diplomama aktuelnog direktora Osmana Mehmedagića i o navodnom miješanju Bosne i Hercegovine u izbore u Crnoj Gori.    

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...