SIJEVALE SU OPTUŽBE TOKOM DEBATE: Kritičari zgroženi, tvrde da je "SAD bolja zemlja od onoga što je prikazano"

Reakcije na prvu predsjedničku debatu u SAD-u, na kojoj su svoje stavove suočili republikanski predsjednik Donald Trump i kandidat demokrata Joe Biden, podijeljene su po partijskim linijama - republikanci su hvalili nastup Trumpa, a demokrate Bidena.

  • Svijet

  • 30. Sep. 2020  01. Okt. 2020

  • 0

Međutim, mnogi gledaoci su oštro kritikovali "glasnu i haotičnu" debatu, uključujuci Karen Attiah, urednicu stranice u "Washington postu" na kojoj se objavljuju lični stavovi, koja je raspravu dvojice kandidata za predsjednika SAD nazvala "nacionalnom sramotom".

Predsjedavajuća Republikanskog nacionalnog komiteta (RNC) Ronna Romney McDaniel napisala je na Twitteru da je Trump za 20 minuta napravio "siguran, zapovjednički i uvjerljiv slučaj za svoj reizbor i primorao Joea Bidena da podrži radikalne politike koje bi povećale porez, uništile radna mjesta i učinile naše zajednice manje bezbjednim".

Tim Murtaugh, direktor za komunikacije kampanje predsjednika Trumpa za reizbor, ocijenio je za Glas Amerike da je predsjednikov nastup bio "fantastičan".

"Ono što su gledaoci vidjeli je predsjednik Trump koji zapovijeda svakim trenutkom debate, a mislim da je ono što su vidjeli bio slabašni Joe Biden", rekao je Murtaugh.

S druge strane, demokrate ocijenjuju da je debata bila uspješna za Bidena, a da je Tramp, svojim nastupom, dao dovoljno razloga da ne dobije novi mandat.

"Donald Trump je iznevjerio ovu zemlju svojim lažima, zadrtošću i bezobzirnim vođstvom", naveo je na Twitteru američki senator Cory Booker iz New Jerseya, koji se početkom godine takmičio protiv Bidena za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Booker je kritkovao Trampa zbog toga što je odbio da osudi bijele supremacioniste.

Trumpov nastup kritikovao je i istoričar Michael Beschloss, dok je bivši republikanski senator Jeff Flake ocjenio da su SAD "bolja zemlja od onoga što je prikazano" u utorak uveče.

Politikolog sa Univerziteta u Virginii Larry Sabato na Twitteru je poručio da treba otkazati preostale predsjedničke debate.

Prvu debatu, tokom koje je Biden Trumpa nazvao "klovnom", "rasistom" i "Putinovim pionom", dok je Trump Bidenu uputio seriju uvredljivih komentara na račun njegove porodice, obilježila su i česta prekidanja i snažne međusobne optužbe, dok su kandidati debatovali o pandemiji korona virusa, ekonomiji i Vrhovnom sudu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...