MISTERIJE SVIJETA: Arheolozi su ostali u šoku nakon senzacionalnog otkrića, niko ne zna otkud stotine tajanstvenih kugli ispod čuvene piramide… (VIDEO)

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 01. Okt. 2020  01. Okt. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi nas u Meksiko, u vrijeme velikog arheološkog otkrića. Naime, otkriće zagonetnih sfera, okruglih predmeta žute boje, istovremeno je zadivilo i zbunilo stručnjake.

Ove kugle leže ispod hrama Pernate zmije, drevne stepenaste piramide pedesetak kilometara udaljene od Ciudad de Méxica. Riječ je o jednoj od najvažnijih građevina pretkolumbijskog grada Teotihuacana, podignutoj između 1. i 2. stoljeća prije nove ere.

Stotinjak kugli promjera između 10 i 30 centimetara pronađeno je u podzemnom tunelu, koji je bio zapečaćen 1.800 godina. Preciznije, pronašao ih je Tlaloc 2, robot opremljen kamerom i nazvan po aztečkom bogu kiše i voda.

“Ne možemo naslutiti svrhu kugli, barem zasad. U svakom slučaju, riječ je o otkriću bez presedana”, kazao je vođa arheološkog tima Jorge Zavala, dodavši kako misteriozni predmeti imaju glinenu jezgru, dok im površinu čini jarozit, žuti materijal koji nastaje oksidacijom metalne rude pirita. Njegove kolege vjeruju kako su kugle bile upotrebljavane u ritualne svrhe.

Inače, ruševine Teotihuacana, uvrštene u svjetsku kulturnu baštinu, predstavljaju jedno od najvećih urbanih središta drevnog svijeta. U Gradu piramida živjelo je više od 100.000 stanovnika, a napušten je iz nepoznatih razloga, stoljećima prije dolaska Azteka.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...