IVO, VIDOJE, RADMILA, RADIŠA…: Evo kako Čović i Dodik pobjeđuju na izborima, procurio skandalozan popis mrtvih koji su prijavljeni za glasanje…

Najviše mrtvih birača prijavljeno je za glasanje putem pošte iz Srbije. Veliki broj mrtvih je prijavljen za glasanje iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije. CIK ažurira spisak mrtvih birača. O svemu je obaviješteno Tužilaštvo BiH.

  • Mini market

  • 01. Okt. 2020  01. Okt. 2020

  • 2

Piše: AVDO AVDIĆ

Najmanje stotinu mrtvih bh. državljana lično se prijavilo za glasanje putem pošte, saznaje Istraga.ba. To je utvrđeno i preliminarnom provjerom Centralne izborne komisije BiH koja još uvijek nije završila kompletnu analizu svih prijava za glasanje iz inostranstva.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar je još početkom septembra izjavio da je Komisija do tada utvrdila da se 25 mrtvih osoba prijavilo za glasanje putem pošte.

“Već smo određene materijale proslijedili Tužilaštvu BiH”, kazao je 2. septembra predsjednik CIK-a govoreći za N1.

Međutim, od tada se situacija drastično promijenila. Prema informacijama Istrage, službenici CIK-a do sada su pronašli najmanje stotinu osoba koje su se “prijavile” za glasanje iz dijaspore. CIK je Tužilaštvu BiH već dostavio dokaze za oko 50 slučajeva, a u narednim danima bi ta lista trebala biti kompletirana. Najveći broj “mrtvih” birača prijavio se za glasanje iz Srbije. U pitanju su, uglavnom, birači iz općina na lijevoj obali Drine. Osim za glasanje iz Srbije, mrtvi birači su se prijavljivali za glasanje iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovenije… Osim mrtvih birača, CIK je uočio da su desetine bh. državljana, i bošnjačke i srpske nacionalnosti, prijavljeni na nepostojećim adresama u Srbiji. Također je zabilježeno da je, recimo, na jednoj adresi za glasanje iz dijaspore prijavljeno preko 50 glasača, svih nacionalnosti.

No, vratimo se mrtvima. Istraga je u posjedu dijela spiska mrtvih bh. državljana koji su se “lično” prijavili za glasanje putem pošte. Za izbornu jedinicu Višegrad se, tako, prijavilo najmanje sedam mrtvih birača koji bi trebali glasati iz dijaspore. U pitanju su Sergej Suharev, Vidak Lakić, Radomir Marković, Ivo Pecirep, Vasiljka Marković, Radiša Trifković i Radmila Pejović. Svi su prijavljeni za glasanje iz Srbije. Isti broj mrtvih birača se prijavio za glasanje za Općinu Orašje.

U pitanju su dvije osobe koje se zovu Mato Krištić, te Adam Vincetić, Jela Nedić, Hajrija Rustemović, Ahmet Škrebić i Marijan Baotić. Svi koji se nalaze na CIIK-ovom spisku “mrtvih” birača koji svoje biračko pravo ostvaruju glasanjem putem pošte. Iz susjedne Općine Odžak za glasanje putem pošte su se prijavili mrtvi Kata Ivelj, Manda Grgić, Ljubica Milojević, Pero Dujak, Ivan Banić, Manda Brdar i Stjepan Martinović. Na spisku za glasanje iz dijaspore se nalazi i Bajro Sadžak iz Stoca. Službenici CIK-a su, pak, utvrdili da se radi o mrtvoj osobi. Anto Zebo i Vid Martić su također prijavljeni za glasanje putem pošte. Oni bi trebali glasati za Opštinu Brod. CIK je utvrdio da su u pitanju mrtve osobe koje je neko drugi prijavio za glasanje iz inostranstva. Za Opštinu Šeković bi trebali glasati Radojka Vučičević, Nikola Mitrović i Jovan Krstić. I oni su, prema informacijama iz CIK-a, mrtvi. Domin Petonjić i Stipo Jurić su prijavljeni za glasanje u Općini Jajce. CIK je utrdio da su mrtvi. Kao što je mrtav i Mevludin Ahmetbašić koji se prijavio za glasanje iz Brčkog.

Dakle, ovdje nisu u pitanju mrtvi birači koji se, zbog neažurnosti, nalaze na biračkom spisku. U pitanju su, naime, osobe koje su nakon smrti prijavljene za glasanje iz inostranstva.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...