NJEMAČKI AUTOKLUB OBJAVIO REZULTATE VELIKOG TESTA: Prednja LED svjetla na automobilima nisu onakva kakvim se prikazuju..

Ususret vam dolazi automobil sa snažnim svjetlima, čini vam se da ima uključena duga svjetla, blicate mu, ali i drugi vozač uključi duga svjetla i tek onda shvatite da je vozio s kratkima.

  • Auto

  • 01. Okt. 2020  01. Okt. 2020

  • 0

Za vozače koji ih koriste, današnje LED lampice u glavnim svjetlima su izvrsne – pregled ceste je sjajan, cijelo područje koje pokrivaju je izvrsno osvijetljeno, ali šta je s drugim vozačima?! Tim fenomenom pozabavio se njemački autoklub ADAC, koji je i proveo istraživanje.

Da bi saznao zasljepljuju li LED prednja svjetla, automobilski klub ADAC dosad je istražio različite sisteme. Rezultat je da neka prednja LED svjetla zasljepljuju do nivoa kad to može biti opasno.

Opasne mogu biti takozvane projektorske leće koji zrače vrlo jakom svjetlošću pomoću posebno malog izvora svjetlosti. Malu i vrlo svijetlu tačku svjetlosti mnogi vozači doživljavaju kao neugodnu u vožnji. Oko zato dolazi do svojih granica tako da u trenutku bljeska svjetlosti u oko vozača može doći i do ozbiljno ograničene sigurnosti u saobraćaju.

Ali ADAC-ovo istraživanje također pokazuje da LED prednja svjetla ne moraju zasljepljivati. Tehnički gledano, smanjenje blještavila je sasvim moguće. Ugodnije za oko je takozvano reflektorsko svjetlo. LED svjetlost prvo se usmjerava prema reflektoru, koji potom tvori željeni snop svjetlosti. Tada svjetlost izlazi iz prednjeg svjetla na ravniji i homogeniji način, a također se sprečava direktan pogled na blistavu LED žarulju. Iz tog razloga ADAC ne preporučuje dizajn reflektora i svjetiljki, već se usredotočuje na sigurnost na cestama i ugradnju sistema s najvećom mogućom i homogenom emisijom svjetlosti.

Prema mišljenju stručnjaka ADAC-a, kombinacija oba sistema je idealna: reflektorska tehnologija za kratka svjetla, a projektorske leće za duga svjetla. Da bi općenito smanjili ili izbjegli zasljepljivanje, vozači također mogu nešto učiniti: ne gledajte direktno u nadolazeća svjetla. Umjesto toga, svjesno se usredotočite samo na svoju traku, posebno na desnu stranu ceste. Još jedna tačka su čisti prozori vozila. Magla, prljavština i ogrebotine dovode do odsjaja. Na kraju, ali ne manje važno, postavke svjetala i njihov raspon treba redovno provjeravati i prilagođavati opterećenju vozila.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...