“SB” NA KOMEMORACIJI ITALIJANU GABRIELEU MORENU LOCATELLIJU: Ubijen je 1993. godine u Sarajevu sa zastavom mira u rukama (FOTO)

Komemoracija je održana na Vrbanja mostu, gdje je ambasador Italije u BiH Nicola Minasi položio vijenac uz spomen-ploču.

  • Društvo

  • 02. Okt. 2020  02. Okt. 2020

  • 1

Ambasada Italije u Sarajevu održala je komemoraciju mladom mirovnjaku Gabrieleu Morenu Locatelliju, ubijenom 3. oktobra 1993. tokom protesta za prestanak borbi u Sarajevu.

Komemoracija je održana na Vrbanja mostu, gdje je ambasador Italije u BiH Nicola Minasi položio vijenac uz spomen-ploču.

Podsjetimo, pacifista i član Udruženja "Beati Costruttori di Pace" ("Blaženi graditelji mira"), Gabriele Moreno Locatelli ubijen je 1993. u Sarajevu.

Njega su ubili snajperisti sa položaja koje su držali pripadnici srpske vojske na Vrbanja mostu, prvoj liniji borbi tokom rata.

Locatelli je ubijen dok je prelazio most sa zastavom mira u rukama, uz prethodnu obavijest da je mirovni agent. Dok je bio na koljenima, metak ga je pogodio u leđa. Odmah je prevezen u francusku bolnicu, operiran je dva puta, ali nije preživio. Uzdišući posljednji put, pitao je da li su njegovi drugovi dobro.

Ukopan je na groblju u Canzou 7. oktobra 1993. godine sa zastavom mira. Na ulazu u njegovu kuću napisan je citat: "Jača od smrti je ljubav."

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...