BIO JE OKRUTNI RATNIK, JEDAN OD NAJVEĆIH: Vojevao je velike bitke, činio strašne zulume, a onda mu je glave došao njegov zemljak - HERCEGOVAC…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 05. Okt. 2020  05. Okt. 2020

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je Smail-aga Čengić, ratnik, vladar i vojskovođa u doba Osmanskog carstva.

"Smrt Smail-age Čengića" je spjev koji je napisao Ivan Mažuranić, njegovo najveće djelo, objavljeno 1846. godine. Spjev je nastao djelimično po narudžbi Dimitrija Demetra.

Osnovnu građu Mažuranić pronalazi u stvarnom događaju, pogibiji junaka i hercegovačkoga muselima Smail-age Čengića u sukobu s hercegovačkim Crnogorcima u jesen 1840.

Osnovna ideja spjeva je prolaznost sile, vjera u pravdu i konačnu pobjedu dobra u životu. Ukupno, djelo ima 1.134 stiha komponirana u pet pjevanja (Agovanje, Noćnik, Četa, Harač, Kob).

Osmanski vojskovođa i hercegovački muselim Smail-aga Čengić, poznat po svojoj hrabrosti, ali i okrutnosti, skupljao je zajedno sa svojim četama harač po Crnoj Gori. Zarobio je neke poznate Crnogorce, među njima i svoga sunarodnjaka Duraka i sina mu Novicu. Kada Durak zamoli agu da oslobodi Crnogorce, ovaj ga ubije pa Novica bježi iz turskog logora ka crnogorskim hajducima. Aga i dalje nemilosrdno skuplja harač po Drobnjačkoj regiji, dok ga jedne noći ne napadne četa u kojoj je i Novica. Borba je bila dramatična pa na kraju izginuše mnogi hajduci i Turci, uključujući i Smail-agu i Novicu.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...