SVE SE MIJENJA IZ TEMELJA: Volkswagen pravi drastičan rez u poslovanju, priprema se prodaja tri kompanije iz portfelja…

Proizvođač automobila razmatra svoje marke i proizvode kako se kompanija transformira, a proizvodnja električnih vozila uz udvostručavanje vrijednosti je prioritet. 

  • Auto

  • 05. Okt. 2020  05. Okt. 2020

  • 0

VW grupa stavit će krajem ove godine svoj portfelj robnih marki na dug i težak test, a koncern bi mogao prodati Lamborghini, Bugatti i Ducati.

Proizvođač automobila razmatra svoje marke i proizvode kako se kompanija transformira, a proizvodnja električnih vozila uz udvostručavanje vrijednosti je prioritet. 

Te opcije uključuju tehnološka partnerstva ili neki oblik reorganizacije i prodaju marki. Ponovno razmatranje odvija se, jer Volkswagen želi iskoristiti svoje resurse ne samo za masovnu proizvodnju električnih vozila, već i za razvoj autonomnih vozila, povezanih automobila i drugih budućih tehnologija.

Proizvodnja električnih vozila je skup poduhvat, zbog čega se neki ljudi u VW-u pitaju isplati li se razvijati električne pogone za marke koje su se proslavile motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Nagađanja o planovima VW Grupe za svoje premium marke nisu nova. Prošle godine kružile su glasine da će VW prodati Lamborghini i Bentley do 2030. godine.

U julu su se pojavile vijesti da je VW pristao prodati Bugatti proizvođaču električnih automobila, kompaniji Rimac. Međutim, i s prodajom VW grupa ne bi u potpunosti izgubila kontrolu nad Bugattijem, jer Porsche drži 15,5 posto udjela u Rimcu. Koncern poput Volkswagena očigledno ne želi sudjelovati u tranziciji supersportskih marki iz benzinskih u električna vozila.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...