VAŽNO OBAVJEŠTENJE ZA VOZAČE: Vlasnici vozila iz BiH mogu putovati bez zelene karte u neke od zemalja...

Vlasnici motornih vozila iz Bosne i Hercegovine mogu putovati u zemlje EU, Švicarske, Andore, Islanda, Norveške i Srbije a da nadležni organi ne kontroliraju postojanje zelene/bijele karte (IMIC).

  • Auto

  • 05. Okt. 2020  05. Okt. 2020

  • 0

Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanja kriterija i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Bruxelelsu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini potpisao je Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsistema registarske oznake.

Potpisivanjem ovog sporazuma sa 33 biroa: EU, Švicarske (i Lihtenštajn), Andore, Islanda, Norveške, Srbije te Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2020/1358 od 28. septembra 2020.godine, o primjeni Direktive br. 2009/103/EZ Evropskog parlamenta i Vijeća vlasnicima motornih vozila iz Bosne i Hercegovine je omogućeno da od 19. oktobra 2020.godine putuju u navedene zemlje bez kontrole postojanja zelene/bijele karte (IMIC) od nadležnih organa navedenih zemalja.

Ovo praktično znači da zvanični organi na granicama Evropskog ekonomskog prostora i drugih zemalja prestaju s obavezom kontrole postojanja zelene/bijele karte (IMIC-a) kao dokaza o postojanju osiguranja od odgovornosti za štete pričinjene trećima za sva vozila s bh. registarskim oznakama.

Na ovaj način se vozila iz BiH u svemu izjednačavaju s vozilima iz EU, Švicarske, Andore, Islanda, Norveške i Srbije, što se može smatrati dostizanjem najviših standarda kada je korištenje motornih vozila u Evropi u pitanju, saopćeno je iz Biroa zelene karte u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...