HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS POČELA - PAUZOM: Marjanović poručio: "Izvarani smo"

Pred zastupnicima je samo jedna tačka dnevnog reda - Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

  • Vijesti

  • 05. Okt. 2020  05. Okt. 2020

  • 0

Uz kašnjenje od 25 minuta, počela je hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo sa jednom tačkom dnevnog reda - Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o visokom obrazovanju - skraćeni postupak.

Još se nije odmaklo od dnevnog reda i nije počela rasprava o tačci. Zastupnici NiP-a, Naše strane i SDP-a smatraju da su prevareni, jer su u 9.20 sati obavješteni da će se tačka razmatrati po skraćenom postupku.

- U petak nismo imali materijale, tokom vikenda niko nije znao šta nas čeka, a onda jutros u 9.20 dobijamo materijal - rekao je Vedran Jakupović, zastupnik NiP-a.

Damir Marjanović, samostalni zastupnik, naglasio je da tekst koji je pred zastupnicima, nije usaglašen sa predlagačima.

- Izvarani smo. Iznevjeren je dogovor između Vlade i zastupnika - rekao je Marjanović, piše "Oslobođenje".

Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, naglasio je da je odluku da se Prijedlog zakona razmatra po skraćenom postupku donijela Vlada KS.

- Tekst jeste usuglašen i Vlada je prošla kroz izmjene. Ključni razlog zbog kojeg je Prijedlog zakona predložen u skraćenom postupku je mogućnost ulaganja amandmana - obrazložio je Krivić. Elmedin Konaković, šef Kluba zastupnika NiP-a, istaknuo je da je nevjerovatno da Vlada odluči da oduzme pravo zastupnicima da učestvuju u donošenju zakona koji su predložili doktori nauka, profesori u saradnji sa studentima, rektorima, pa su iz teksta izbacili inicijativu koja se odnosi na odlične studente. Trenutno je, na zahtjev Kluba zastupnika NiP-a, pauza.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...