SULUDA POLITIKA FRANCUSKOG PREDSJEDNIKA; INTELEKTUALCI UPOZORAVAJU: "Macron je izabrao muslimane kao žrtveno janje"

Stav predsjednika Francuske Emmanuela Macrona koji je iznio prošle sedmice govoreći o nacrtu zakona o borbi protiv separatističkih ideja te naročito uzimanjem za metu islama i muslimana, naišao je na kritike mnogih intelektualaca u toj zemlji i predstavnika nevladinih organizacija, piše Anadolu Agency.

  • Svijet

  • 05. Okt. 2020  05. Okt. 2020

  • 9

Čelnik Vijeća pravde i sloboda, aktivista za ljudska prava Yasser Louati, pomoćnik predsjednika Islamskog vijeća u Francuskoj (CFCM) Ibrahim Alci i francuski islamolog Shakeel Siddiq komentarisali su za Anadolu Agency (AA) stavove i riječi francuskog predsjednika u vezi s islamom i muslimanima.

Aktivista za zaštitu ljudskih prava Louati smatra kako je Macronov govor o pitanju identiteta potpuni poraz i neuspjeh.

"Macron je pitanje poput 'borbe protiv separatističkih ideja' pokrenuo kako bi pokrio neuspjehe u vanjskoj i unutrašnjoj politici, borbi protiv zaraze i ekonomiji", smatra Louati, koji je kazao kako je Macron pred izbore stvorio vještačku agendu, a zbog lošeg toka izabrao je muslimane kao žrtveno janje.

Dodao je kako je francuski predsjednik korištenjem termina "separatistički" zapalio fitilj nepostojećeg problema te da nijedna organizacija, grupa ili narod u Francuskoj nema pretenzije prema separatizmu.

Podsjetio je kako termin "separatistički" potiče iz perioda francuskog kolonijalizma.

"To znači da ćemo ljude koji odbijaju integraciju, integrirati svojom intervencijom. Macron je za metu uzeo sve Arape, Afrikance, Azijate koji žive u zemlji", rekao je Louati.

Smatra kako pojedini francuski istaknuti ljudi ne prihvataju integraciju Turaka, Arapa i Afrikanaca u društvo, da imaju slična prava s njima te da su Francuzi. Navodi i kako je ovakav govor, do kojeg je došlo nakon protesta protiv rasizma u Francuskoj, samo pokušaj skrivanja rasizma koji postoji u zemlji.

Podsjetio je da su ekstremni desničari u Francuskoj počinili niz krivičnih djela protiv stranaca i da su naoružani.

"Macron se nije osvrnuo na to. Ignoriranjem ekstremnih desničara kao stvarne prijetnje, nametnuo je opasnost koja izražava njegovu paranoju, a koja ne postoji i za metu uzeo muslimane. Ovo će za ekstremne desničare stvoriti podlogu za veću agresivnost i napade", mišljenja je Louati.

Macron nastoji pojačati pritisak na islamska udruženja

Louati je podsjetio kako krivicu sveštenika kada je riječ o zlostavljanjima u crkvi, niko nije pripisivao kršćanstvu niti je tiraniju Izraela nad Palestincima smatrao problemom judaizma.

Naveo je kako muslimani žele biti tretirani kao ravnopravni građani u Francuskoj te da žele živjeti a da nisu izloženi policijskom nasilju i rasizmu.

"Ali, kada to tražimo, budemo optuženi za separatizam", navodi Louati.

Yasser Louati navodi kako se francuska država, koja je sekularna, ne miješa u poslove protestantskih ili katoličkih udruženja, kao ni jevrejskih federacija.

"Macron je rekao kako će pojačati pritisak nad islamskim udruženjima i organizacijama. Ne dopušta da muslimani ovdje sami rješavaju svoja pitanja i da se izraze", rekao je Louati.

Dodao je kako islamska zajednica u zemlji treba uložiti napore u stasavanje imama i mualima iz te zajednice.

"Najveći problem imama koji dolaze izvana, čak i ako su vrlo učeni, jeste što ne poznaju Francusku", rekao je Louati dodavši kako francuska država pokušava muslimanima diktirati rad pojedinih udruženja, organizacija i federacija, što je neprihvatljivo.

Sastanak s predsjednikom

Pomoćnik predsjednika CFCM-a Alci kazao je kako su se sa predsjednikom i premijerom 30. septembra sastali predstavnici svih religija.

"Macronu smo rekli kako riječ separatitički nije pozitivna. Rekli smo: 'Trebamo bratski, zajedno raditi. Religije se suprotstavljaju rasizmu i terorizmu'", kazao je Alci.

Dodao je kako se turska zajednica u Francuskoj, općenito, ne suočava sa problemom ekstremizma.

Naveo je kako je francuska administracija u jednom periodu getoizirala ljude s rasističkim stavom te da je adminsitracija to učinila u ime integracije.

Alci je rekao kako će, kada je u pitanju nedolazak imama izvana, raditi na obrazovanju imama koji znaju i francuski i turski.

Također, rekao je kako će nacrt borbe protiv separatističkih ideja dobiti 15. oktobra i da će ga analizirati, a potom u roku od četiri sedmice nastojati napraviti što je bolje moguće za muslimane u Francuskoj.

Podsjećajući da im je Pariz rekao da u predmetnom nacrtu zakona neće biti pitanja "religije", Alci je rekao kako je "Macron u svom govoru komentarisanjem islama proturiječio sam sebi i sekularizmu".

Smatra i kako one koji izvode terorističke napade ne treba kategorizirati kao "muslimane", već kao "teroriste".

Različiti stavovi

Islamolog porijeklom iz Pakistana Siddiq komentarisao je riječi francuskog predsjednika.

"Muslimani u Francuskoj danas su na meti Macrona, jer ne misle kao on", rekao je Siddiq.

Smatra kako je riječ o Macronovom pokušaju stvaranja vještačke agende radi skrivanja neuspjeha i zavaravanja Francuza koji su na ulice izašli zbog ekonomskih problema i krize uzrokovane pojavom pandemije.

Smatra i kako su jedina pozitivna strana Macronovog govora komentari u pravcu da muslimani u potpunosti trebaju upoznati islam. Siddiq je muslimanskoj zajednici savjetovao i da se fokusiraju na elemente u islamu koji ujedinjuju i prosvjetljuju, umjesto na raspravljanje o kontroverznim pitanjima.

Siddiq je rekao kako je Macron pokrenuo jedan diskurs koji ne priliči predsjedniku jedne države te da je zaboravio vlastitu dužnost te preuzeo ulogu sociologa i vjerskog čovjeka.

Smatra kako Macron pokušava manipulirati i odvojiti islam od njegove srži.

"Nijedan stručnjak, intelektualac ili akademik u Francuskoj to ne podržava. Jer su svi svjesni da će ovakvi koraci, zapravo, stvoriti posljedice", rekao je Siddiq.

Smatra kako Macron i njegovo osoblje imaju problem s islamom i njegovim vrijednostima te je podsjetio na dan kada su zastupnici parlamenta ispred vladajuće partije napustili sastanak kojem je prisustvovala predstavnica Nacionalne unije studenata u Francuskoj (UNEF) Maryam Pougetoux, koja nosi hidžab.

Macron je na konferenciji za medije 2. oktobra kazao kako će nacrt zakona o borbi protiv "islamskih separatističkih ideja" 9. decembra predati Vijeću ministara.

"Islam u svim dijelovima svijeta je u krizi", rekao je, između ostalog, Macron.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...