NOVO ORUŽJE: Britanci su napravili dron "naoružan" sa dvije sačmarice

Dron i9 može, uz navođenje ljudskog operatora, letjeti u zatvorenim prostorima te pomoću umjetne inteligencije otkrivati i prepoznavati ciljeve.

  • HiTec

  • 06. Okt. 2020  06. Okt. 2020

  • 0

U saradnji sa Strateškim zapovjedništvom Ujedinjenog Kraljevstva, kompanija čiji naziv nije objavljen, razvila je novu bespilotnu letjelicu, osmišljenu kako bi oružanim snagama pomogla pri opasnim operacijama tokom ratovanja u urbanom okruženju.

Dron i9 može, uz navođenje ljudskog operatora, letjeti u zatvorenim prostorima te pomoću umjetne inteligencije otkrivati i prepoznavati ciljeve. Osim toga, opremljen je i dvostrukom sačmaricom, koju ne može samostalno koristiti niti nakon što je otkrio cilj.

Dizajniran je za situacije u kojima vojnici moraju upasti u zatvorene prostore u kojima se neprijatelj skriva, a koje su među najopasnijim vojnim operacijama na tlu. Broj žrtava je često visok, naročito među vojnicima koji prvi ulaze u branjeni prostor, piše Gizmodo, prenosi Tportal.

Ideja je barem djelimično ih zamijeniti bespilotnom letjelicom. Ali, dronovi sa šest elisa, koliko ih ima i9, često se ruše u zatvorenim prostorima ako u manjoj zatvorenoj prostoriji dođu preblizu zidu. Naročito ako nose nešto teško, poput, naprimjer, sačmarice.

Zasad nije poznato kako su u neimenovaj kompaniji uspjeli riješiti s time povezane probleme, ali čini se kako su upotrijebili umjetnu inteligenciju kako bi bolje balansirali dron tokom leta.

U britanskom Ministarstvu odbrane nadaju se kako će razviti i druge mogućnosti primjene za i9. Naprimjer, mogao bi poslužiti za odbranu od drugih dronova, dok bi dvostruku sačmaricu mogli zamijeniti raketama ili mitraljezom.

U Sjedinjenim Američkim Državama nedavno je predstavljena vojna bespilotna letjelica s osam elisa koja može nositi teško oružje i biti korištena u razne svrhe, od patroliranja državnom granicom i okršaja s drugim dronovima do suzbijanja terorizma.

Taj je dron, nazvan Tikad, dobio nagradu američkog Ministarstva odbrane kao najbolja sigurnosna inovacija. Njime se, također, upravlja na daljinu.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...