PRAVA RAKETA: Prodaje se najbrži Ferrari na vodi; Jedan primjerak je 2012. prodat za 868.000 eura, a ovaj... (VIDEO)

Trup ovog Ferrarija je izrađen od drveta, a gornji dio je lakiran u crvenu boju.

  • Auto

  • 06. Okt. 2020  06. Okt. 2020

  • 0

Kad je izgrađen, prije skoro sedam decenija, bio je najbrže plovilo na svijetu.

Nimalo čudno, jer Ferrari Arno Xi je trkaći gliser hidroplanske osnove, što u prijevodu znači da uz pomoć debelih kriva lebdi iznad vode. Time mu je otpor gibanju minimiziran, a hidrodinamička svojstva dovedena do savršenstva. 

Trup ovog Ferrarija je izrađen od drveta, a gornji dio je lakiran u crvenu boju. Ovaj Ferrari je definitivno raketa na vodi, a ako ne vjerujete, evo i nekoliko podataka.

Sa masivnom perajom i 800 kilograma ukupne mase, ovo remek-djelo pokreće mašinski dragulj, Ferrarijev 4.5 V12 motor iz modela 375.

Motor je naknadno tuniran pa je nakon podizanja kompresije, ugradnje mehaničkih kompresora i daljnjih preinaka na mješavini zraka i metanola davao do 600 konjskih snaga. 

Red je spomenuti i da je Arno XI postigao rekordnih 241,707 kilometara na sat. I pazite sad ovo. Restaurirani primjerak je 2012. ponuđen putem kuće RM Sotheby's i prodan za 868.000 eura. Sada bi mogao postići deset puta veću cijenu.

(Index Auto) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...