ČOVIĆ DOBIO NEVIĐEN ŠAMAR IZ BRUXELLESA: U izvještaju o napretku BiH ka članstvu u EU IZBAČENA KONSTITUTIVNOST NARODA...

Najnoviji izvještaj Europske komisije o napretku BiH prema članstvu u EU jasno je u svom većem dijelu negativan, sa zahtjevom da se obave različite reforme kako bi se time stekli uvjeti za eventualni kandidatski status, pišu Vijesti.ba.

  • Vijesti

  • 07. Okt. 2020  07. Okt. 2020

  • 4

Te negativne ocjene, u najvećoj mjeri, vezane su za dva važna elementa. Prvi, da nema spremnosti (dijela političkih elita) da provode neophodne reforme unutar europskih integracija i, drugi, dio da se namjere tih istih političkih struktura ogledaju u stalnoj blokadi funkcioniranja državnih institucija, čime, zapravo, onemogućavaju Bosnu i Hercegovinu da napreduje prema Europskoj uniji.

Ono što posebno treba istaknuti odnosi se na to da ova zemlja i dalje sadrži elemente sistemske diskriminacije u svom ustavu, te se u izvještaju konstatira da još nisu implementirane četiri presude Europskog suda za ljudska prava u predmetima "Sejdić - Finci", "Zornić", "Pilav" i "Šlaku" pa se institucijama Bosne Hercegovine nalaže da obave neophodne ustavne reforme kako bi svaki građanin ove zemlje imao jednaka politička prava.

Famozna "konstitutivnost" uopće nije spomenuta u novom izvještaju Europske komisije, već se od BiH traži da obezbijedi i garantira jednakopravnost svih svojih građana u svim pravima, uključujući i ona politička.

Za tako nešto potrebna je adekvatna ustavna reforma, što su pojedine političke opcije i ponudile početkom godine, ali to su zagovornici „konstitutivnih“ odbili, štiteći svoje interese nasuprot interesa Bosne i Hercegovine i njenih europskih integracija.

Ista je stvar i kada je riječ o potrebnoj reformi pravosudnog sistema, gdje u izvještaju jasno piše da je etnička pripadnost bila u prednosti u odnosu na kvalitete službenika u pravosudnom sistemu, bili oni sudije ili tužioci.

U izvještaju se od Bosne i Hercegovine traži uspostavljanje europskog standarda na način da svaki izbor, napredovanje ili nazadovanje onih koji rade u pravosudnom sistemu, treba biti na osnovu jasnih statističkih pokazatelja o njihovoj uspješnosti u radu, a ne na temelju njihove etničke pripadnosti.

Sličnu stvar imamo i u potrebnoj reformi javne uprave i administracije, gdje je, opet, etnička pripadnost bila kriterij višeg reda u odnosu na kvalitet, profesionalnost i političku nezavisnost.

U svim tim elementima može se vidjeti da postoje takve domaće političke elite koje ne žele kvalitet i uspješnost u radu, jer one žele prednost etničke pripadnosti (tzv. konstitutvnost) i time u cijelosti poništavaju europske standarde i onemogućavaju ovu zemlju da napreduje unutar europskih integracija.

A izbor je veoma jednostavan – etnička pripadnost, odnosno “konstitutivnost“ sa jedne strane ili europske integracije s druge strane.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...