PORUŠIO SVE MOGUĆE REKORDE: Ovo je automobil s najvećom prijeđenom kilometražom ikada… (VIDEO)

Posljednje ažuriranje kilometraže na njegovoj stranici obožavatelja u maju 2018. ostavilo je automobil na 3,2 miliona milja, odnosno više od 5.149.901 kilometra.

  • Auto

  • 09. Okt. 2020  09. Okt. 2020

  • 0

Amerikanac Irv Gordon, bivši učitelj s Long Islanda, stekao je slavu i spominje se u Guinnessovim rekordima vozeći svoj Volvo P1800, koji je kupio 1966. Kupio je Volvo nakon što je imao problema s dva uzastopna Chevrolet Corvaira, jer Gordonu je trebao pouzdan automobil da ga svaki dan vozi na posao i natrag, svakodnevno putujući na put veći od 200 kilometara.

U jednom intervju Gordon je rekao da se stvarno upustio u obaranje rekorda nakon što je shvatio da je svojim Volvom prešao granicu od 402.336 kilometara samo s osnovnim održavanjem i bez popravaka, dobivši i lijepo pismo od Volva nakon što je kompaniji napisao pohvalu za njihov proizvod.

Prvih milion milja bila je velika stvar za Gordona, njegov Volvo i proizvođača automobila. Volvo mu je dao novi kupe 780 dizajniran od strane Bertonea, koji je nastavio koristiti kao porodični automobil, na kraju ga prodavši s nešto više od 724.204 kilometra, ali je svoj P1800 zadržao. Guinnessov rekord oboren je na 2.719.791 kilometru, gotovo tačno milion milja (1.609 344 km) nakon što je Gordon obnovio motor. Uprkos tome što automobil na kraju nije trebao za posao, drugu granicu od dva miliona milja prošao je 2002. godine, a donijela mu je novi C70.

P1800 je dobio novi motor 2009. godine, jer je originalni gubio kompresiju, a neka oštećenja na karoseriji, nastala u transportu, samo su učvrstila Gordonovo dugo uvriježeno uvjerenje da niko drugi ne bi trebao voziti taj automobil osim njega. Također je sam obavio sve izmjene ulja i kočnica. Posljednje ažuriranje kilometraže na njegovoj stranici obožavatelja u maju 2018. ostavilo je automobil na 3,2 miliona milja, odnosno više od 5.149.901 kilometra. 

Irv Gordon umro je krajem 2018. godine, ali priča o jednom posebnom Volvu živi i dalje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...