ČUDO NEVIĐENO: Predstavljen prototip nadzvučnog putničkog aviona XB-1, pogledajte ga na djelu… (VIDEO)

Američka kompanija Boom Supersonic predstavila je prvi službeni prototip nadzvučnog aviona XB-1, zamišljenog kao nasljednika Concordea, ali u nešto manjem obliku.

  • HiTec

  • 09. Okt. 2020  09. Okt. 2020

  • 0

Boom Supersonic jučer je javnosti, u skladu s najavama od ovoga ljeta, prikazao svoj prototip nadzvučnog putničkog aviona XB-1. Ova je kompanija osnovana u SAD-u 2014. godine sa misijom ubrzanja komercijalnih putničkih letova na nadzvučne brzine, prvi put nakon umirovljenja Concordea. Ono što su predstavili nije putnički avion pune veličine, već umanjena pokazna letjelica "Baby Boom", čija je svrha pokazati da tehnologija funkcionira kako su to inžinjeri zamislili.

Na aerodromu u Denveru javnosti je tako sinoć prikazan 21,6 metara dug model letjelice koja bi do kraja ove decenije trebala nadzvučnim brzinama početi prevoziti putnike. Krajnji cilj Boom Supersonica jest proizvesti i veći komercijalni nadzvučni putnički avion, naziva Overture, koji bi imao kapacitet do 88 putnika, bio bi dug oko 60 metara, a najviša brzina bila bi mu dvostruko veća od one kod "običnih" putničkih aviona.

Pokazni model predstavljen ove srijede, poletjet će na prva testiranja početkom sljedeće godine. U njemu ima mjesta tek za pilota koji će upravljati njime, dok bi u finalnoj izvedbi XB-1 trebao moći smjestiti, kako je planirano, 44 putnika. Na pokusnim letovima ovaj bi demoavion trebao postizati brzine do 1,3 Macha.

Osim pogona i aerodinamike, Boom će u ovoj fazi testirati i tehnologiju kojom bi prigušivali zvuk probijanja zvučnog zida kako bi njihovi budući avioni mogli letjeti i iznad gradova poštujući regulative koje ograničavaju količinu proizvedene buke.

Model koji će krenuti u testiranja, načinjen je od kompozitnog materijala s ugljikovim vlaknima, ima karakteristična delta krila, a pogone ga tri General Electricova mlazna motora J85-15, iz serije koja se proizvodi još od 1950. godine. Dijelovi aviona načinjeni su i 3D ispisom u saradnji s firmama Stratasys i Velo 3D, dok su ulagači u ovaj projekt, među ostalima, Virgin grupa i Japan Airlines, koji bi mogli biti i među prvim kupcima novih nadzvučnih letjelica. Boom istodobno razvija i koncept nadzvučne letjelice za Američku ratnu avijaciju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...