"ISTRAGA" OTKRIVA: "STIG'O BABUKA": Povratak narko bossa, Naser Keljmendi se vratio u BiH

Keljmendi u BiH došao u ponedjeljak; Državni tužilac Oleg Čavka protiv njega je obustavio sve istrage; OSA tokom mandata Almira Džuve zabilježila privatne kontakte tužioca Čavke i Nasera Keljmendija; Kosovski "biznismen" i dalje je na crnoj listi SAD-a.

  • Hronika

  • 10. Okt. 2020  10. Okt. 2020

  • 4

Narko boss Naser Keljmendi vratio se u Bosnu i Hercegovinu, saznaje Istraga.ba. Keljmendi je na teritoriju BiH ušao u ponedjeljak, preko graničnog prijelaza u blizini Zvornika.

“Stig’o Babuka“, pohvalio se na svom Facebook profilu Ilber Rustemi, dugogodišnji prijatelj porodice Keljmendi.

Ilustracija: Istraga.ba/Društvene mreže

Protiv Nasera Keljmendija u BiH se više ne vodi nikakva istraga, jer su odlukom državnog tužioca Olega Čavke svi predmeti u kojima se spominjao ovaj kosovski „biznismen“, arhivirani. Posljednji put Keljmendi je na teritoriji BiH boravio sredinom 2012. godine. Upravo te godine, 1. juna, američki predsjednik Barack Obama potpisao je odluku kojom je Naser Keljmendi stavljen na crnu listu SAD-a, i to zbog veza s narkobiznisom.

„Naser Keljmendi se duže od 35 godina bavio kriminalnim poslovima kao vođa kriminalne porodice na Balkanu, sa mrežom suradnika širom Europe. Kriminalna organizacija Nasera Keljmendija upravlja mrežom distribucije droge koja se proteže od Afganistana, preko Turske do Europe, prvenstveno radi prodaje heroina, ali i zbog trgovine kokainom i ekstazijem. Naser Keljmendi i njegova organizacija također su osumnjičeni za pranje novca“, navele su američke vlasti.

Keljmendi je, rekosmo, 2012. godine živio u BiH. No, kada su pripadnici SIPA-e 12. septembra te godine započeli akciju kodnog naziva "Lutka", on nije pronađen u svom ilidžanskom hotelu "Casa Grande", gdje je živio prethodnih godina.

Policijske agencije sumnjale su da mu je dojavljeno za akciju, a Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, tada s Almirom Džuvom na čelu, zabilježila je da je Keljmendi imao privatne kontakte s državnim tužiocem Olegom Čavkom.

Tužilaštvo BiH sumnjičilo je Nasera Keljmendija za organizirani kriminal, trgovinu heroinom i ubistvo sarajevskog kriminalca Ramiza Delalića Ćele, počinjeno 27. juna 2007. godine. Nakon neuspješne potrage u BiH, za njim je 2012. godine raspisana međunarodna potjernica.

„Kosovska policija uhapsila je u Prištini Nasera Keljmendija”, glasila je vijest objavljena 6. maja 2013. godine.

Istragu protiv Keljmendija tada je preuzeo Eulex i određen mu je jednomjesečni pritvor. U kosovskoj optužnici koja je podignuta protiv njega, navedeno je da se sumnja da je Keljmendi naručio ubistvo Ramiza Delalića Ćele te da se bavio krijumčarenjem heroina. Suđenje mu je počelo u januaru 2015. godine.

Faksimil: Istraga.ba

Iste godine, 24. marta, američke vlasti su na crnu listu stavile i četvero djece Nasera Keljmendija. Elvis, Besnik, Liridon i Donata Keljmendi označeni su kao organizatori poslova s drogom nakon što je vođa kriminalne organizacije pritvoren. Istom odlukom su na crnu listu stavljene i Keljmendijeve firme u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu.

U februaru 2018. godine, Osnovni sud u Prištini osudio je Nasera Keljmendija na šest godina zatvora zbog trgovine drogom, ali ga je oslobodio optužbi za naručivanje ubistva Ramiza Delalića Ćele. U avgustu iste godine, Keljmendi je pušten iz pritvora. Istovremeno je protiv njega u Tužilaštvu BiH vođeno nekoliko istraga, među kojima i ona zbog naručivanja ubistva Ramiza Delalića Ćele. No, odlukom državnog tužioca Olega Čavke svi predmeti su zatvoreni.

(Istraga.ba) 

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...