NAJVEĆI SAVEZNICI U BORBI PROTIV ANEMIJE: Ove dvije namirnice jedite svaki dan i ništa se ne sekirajte

Raznovrsna ishrana uz puno zelenog i crvenog povrća, meso tri do četiri puta nedjeljno i izbjegavanje brze hrane i tijesta najbolji su način prevencije.

  • Jeste li znali

  • 11. Okt. 2020  11. Okt. 2020

  • 0

Lomljivi nokti, umor, gubitak apetita i razdražljivost neki su od znakova na koje bi trebalo da obratite pažnju. Anemija se može liječiti, ali i spriječiti na nekoliko načina.

Osnovno je povećanje unosa gvožđa hranom, prije nego što se pribegne dodacima prehrani i suplementima.

Osim mesa živine i mahunarki, trebalo bi jesti dovoljne količine voća bogatog vitaminom C jer on pomaže apsorpciju gvožđa u organizmu, savjetuje portal 24sata.hr.

Najviše vitamina C sadrže paprike, pomorandže, spanać, kivi, ali najbolji prirodni lijek za anemiju ipak, ističu nutricionisti, je šipak. Osim što obiluje vitaminom C, bogat je i gvožđem i mineralima.

Druga namirnica koja je prvi vrhu spiska boraca protiv anemije je cvekla. Ona čisti tijelo, prenosi kiseonik i povećava unos gvožđa. Sadrži supstance koje učestvuju u stvaranju vitamina B12, koji je jedan od glavnih "aktera" u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, eritrocita, u krvi.

Dobro je kombinovati povrće i meso uz prirodni voćni sok, zbog vitamina C. Trebalo bi izbjegavati kombinaciju povrća i mesa uz žitarice i mlijeko jer te dvije namirnice smanjuju apsorpciju gvožđa. Malokrvnost je često uzrok i slabijeg uspjeha u školi kod djece, zbog čestog umora i nedostatka energije za izvršavanje brojnih intelektualnih obaveza.


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...