OBUSTAVA, ODMAH: Privremeno prekinuto ispitivanje vakcine "Johnson&Johnsona"...

Američka kompanija "Johnson&Johnson" privremeno je obustavila kliničko ispitivanje potencijalne vakcine protiv koronavirusa zbog neobjašnjive bolesti učesnika studije, saopćeno je iz te kompanije.

  • Zdravlje

  • 13. Okt. 2020  13. Okt. 2020

  • 0

Kako se navodi, bolest učesnika testiranja ispituje nezavisni odbor za nadgledanje podataka i sigurnosti, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

U saopćenju se ističe da su takve pauze uobičajene tokom velikih ispitivanja koja mogu obuhvatiti desetke hiljada ljudi.

Ovo je drugi zastoj u ispitivanju vakcine koje provodi više proizvođača u svijetu nakon što je "AstraZeneca" pauzirala kasnu fazu testiranja svoje eksperimentalne vakcine.

Počela finalna faza ispitivanja

Ta vakcina se razvija na Univerzitetu Oxford, također zbog bolesti učesnika studije.

Ispitivanja te vakcine u Velikoj Britniji, Brazilu, Južnoafričkoj Republici i Indiji su nastavljena, ali su u SAD-u još na pauzi.

Kompanija "Johnson&Johnson" saopćila je prošlog mjeseca da je njena eksperimentalna vakcina protiv Covida-19 proizvela jak imuni odgovor u ranoj i srednjoj fazi ispitivanja.

Nakon toga je počela finalna faza sa oko 60.000 učesnika, a rezultati se očekuju krajem ove ili početkom naredne godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...