OVO SU KRAJIŠNICI ČEKALI DECENIJAMA: Projekt za aerodrom u Bihaću gotov, ostaje još samo da se osiguraju…

Glavni projekt budućeg aerodroma u Bihaću ugledao je svjetlo dana, a njime je predviđen arhitektonski izgled budućeg aerodromskog kompleksa, uključujući terminal, kontrolni toranj, pistu, hangare za skladištenje, prilazne saobraćajnice, parkinge i svu ostalu prateću infrastrukturu.

  • Ekonomija

  • 13. Okt. 2020  13. Okt. 2020

  • 2

Direktor Javnog preduzeća “Aerodrom Bihać” Adnan Bajrić istaknuo je kako je ovo još jedan veliki korak u pravcu realizacije cijelog projekta.

– Ovim smo na korak do urbanističke saglasnosti, a glavnim projektom i urbanističkom dozvolom stvaramo uslove za izdavanje građevinske dozvole – kazao je Bajrić za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, ukoliko se ispune svi potrebni uslovi, a prije svega finansijski, cijeli projekt bi mogao biti realizovan u naredne tri godine, ali su problem novčana sredstva koja pristižu pa se sve može otegnuti na mnogo duže.

Podsjećamo kako je nedavno Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH izdalo i okolišnu dozvolu neophodnu za realizaciju projekta.

Manje novca iz Vlade

Bajrić kaže kako projekt za Unsko-sanski kanton ima veliku važnost kada se radi o komunikacijskom povezivanju, ali i značajan ekonomski aspekt, jer može biti motor razvoja Bihaća i cijelog kantona.

Inače, treba istaknuti kako se ove godine radovi na aerodromu izvode nešto sporijom dinamikom zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

Cjelokupna situacija utjecala je i na umanjenje sredstava koja za ovaj projekat izdvaja Vlada FBiH pa je tako iz federalnog budžeta, umjesto planiranih 2,5 miliona, uplaćeno tek 300.000 maraka, a isplata preostalih sredstava je neizvjesna.

U međuvremenu je izgrađen pristupni put koji povezuje aerodrom s okolnim saobraćajnicama, a nakon provedenih ispitivanja nosivosti poletno sletne staze, nastavljena je njena izgradnja.

Investicija od 100 miliona KM

Najveći problem kada je riječ o projektu aerodroma u Bihaću, leži u njegovom finansiranju s obzirom na to da je više od 90 posto do sada utrošenih sredstava iz budžeta Federacije BiH. Zbog toga je predloženo da se izgradnja aerodroma iz domena nadležnosti lokalne zajednice prebaci na federalni nivo i da se cijeli projekt proglasi federalnim interesom.

Prema grubim procjenama, cijela investicija koštala bi oko 100 miliona maraka.

Smatra se kako će realizacija ovog projekta imati veliki ekonomski značaj za Unsko-sanski kanton s obzirom na veliki broj ljudi s ovih prostora koji žive i rade u inostranstvu te da će doprinijeti značajnom razvoju turizma i povećati broj posjeta Nacionalnom parku “Una” i drugim turističkim destinacijama na ovim prostorima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...