TAKVOG ZLIKOVCA MAJKA VIŠE NE RAĐA: Kako je sin kuhara i sobarice postao zloglasni diktator iza kojeg su tri decenije ostajali krvavi tragovi…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 14. Okt. 2020  14. Okt. 2020

  • 0

Glavni lik naše današnje priče je Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga, znan kao Mobutu Sese Seko.

Bio je okrutni i autoritarni "predsjednik" Zaira (danas Demokratska Republika Kongo). Svoju diktaturu kao predsjednik provodio je 32 godine (1965 - 1997).

Rođen je kao Joseph Desire-Mobutu, pripadnik etničke grupe Ngbandi.

Otac mu je bio kuhar koji je radio za jednog belgijskog kolonijalista, ali umro je kad je Joseph imao samo osam godina. Majka mu je bila hotelska sobarica i slala ga je u razne internate. No, tamo mu se nije svidjela stroga disciplina koju su provodili katolički svećenici. Uhvativši ga jednom s curom na brodu, poslali su ga na sedam godina u vojsku. U snagama belgijskog Konga došao je do čina narednika.

U vojsci je našao i svoju očinsku figuru. Nakon toga, sa 26 godina okreće se pozivu novinarstva. Tako se upoznao sa Patriceom Lumumbom, čovjekom koji će voditi zemlju do neovisnosti. Svojom prvom suprugom Marie Antoinettom oženio se kad je njoj bilo samo 14 godina.

Nakon nezavisnosti, Mobutu je neko vrijeme mirovao, a onda je prigrabio vlast izvevši vojni udar. Proglasio se predsjednikom na pet godina. Kao predsjednik, Sese Seko je želio diktatorske ovlasti te se odrekao Lumumbe. Patricea je predao Moisesu Chombeu, njegovom zakletom neprijatelju. Na vlast je stigao s činom generalpukovnika, a kasnije se sam promaknuo u čin feldmaršala, ali nije uspio sebe postaviti kao doživotnog predsjednika.

Vladavinu su mu obilježila represija, mučenja, kleptokracija i nepotizam. Formalno je bio pristaša pokreta nesvrstanih, iako je politiku mijenjao kako mu je odgovaralo. Bio je u dobrim odnosima sa Marokom, a u lošim s Libijom i Zambijom. Vladao je zemljom s više od 200 raznih plemena. Kada je prestao ubijati političke protivnike, počeo ih je potkupljivati i obmanjivati. Organizirao je javna pogubljenja (najpoznatiji primjer je Pierre Mulele, ali je u njegovim čistkama pogubljeno mnogo uglednih dužnosnika, čak četvoricu je pogubio pred 50.000 gledalaca).

Naredio je da se prestane nositi zapadnjačka odjeća, nego tunika za muškarce, koju su na kraju nosile samo njegove pristaše. Narod se trebao odreći kršćanskih imena i uzeti afrička. Svećenici koji bi krstili zairsku djecu, dobili bi pet godina zatvora. Počeo je provoditi politiku zairizacije, a protjerao je i veliku većinu stranih ulagača, ali kasnije ih je morao vratiti.

Kao i svi diktatori, bio je okrutan. Međusobno je uspio posvađati čak 14 afričkih država. Na svakoj novčanici pojavljivao se njegov lik. Osim toga, večernje vijesti na televiziji su počinjale s njegovim likom koji se spušta kroz lagane oblake. Stvorio je svojevrsni kult ličnosti. Srušen je s vlasti nakon nereagiranja na genocid u Ruandi i davanja otvorene potpore ekstremistima iz plemena Hutu. To je bila kap koja je prelila čašu. Snage iz Ugande, Ruande, Burundija, Tutsiji i domaća gerila, pod vodstvom lokalnog vojskovođe Laurenta-Désiré Kabile, zaposjela je Kinshasu 16. maja 1997.

Sese Seko je pobjegao u Togo, gdje je neko vrijeme živio u izbjeglištvu, a onda je otišao u Maroko, gdje je umro od raka prostate, s kojim se borio još od 1962. godine. Na njegovom sprovodu okupilo se najviše 10 ljudi.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...