ŠTA JE DOGOVORENO U BEOGRADU?: Osovina Dodik - Čović sa pokroviteljima iz regije počinje finalni obračun s OSA-om; PLANIRAJU I HAPŠENJA…

Osnovni zadatak OSA-e je, u skladu sa Zakonom o toj državnoj agenciji, prikupljanje, analiziranje i distribucija obavještajnih podataka radi zaštite sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, a zbog provedbe tih aktivnosti, već su godinama na udaru politike koje predstavljaju Milorad Dodik i Dragan Čović.

  • Politika

  • 14. Okt. 2020  14. Okt. 2020

  • 11

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Dragan Čović u ponedjeljak su u Beogradu, kako tvrde, razgovarali o evropskim integracijama regije i njenom ekonomskom oporavku. S druge strane, "Faktor" od dobro obaviještenih diplomatskih izvora saznaje da je na stolu bilo nekoliko tema, a niti jedna od njih se nije odnosila na put ka Evropskoj uniji ili ekonomiju.

Jedna od važnijih tema je, kako tvrde, bila Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir da ova državna institucija već duži vremenski period predstavlja prepreku politikama koje reprezentira ovaj trojac te da dosadašnji pokušaji destabilizacije i stavljanja pod kontrolu, poput produkcije lažnih afera, nisu urodili plodom, odlučeno je da se krene u realizaciju “rezervnog plana”, a on uključuje i mogućnost hapšenja generalnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Taj plan podrazumijeva intenziviranje pritisaka na OSA-u, odnosno njeno rukovodstvo, predvođeno Mehmedagićem, preko jedne od institucija nad kojima Dodik i Čović imaju punu kontrolu, a to je Tužilaštvo BiH. Toj je instituciji naloženo hitno djelovanje kako bi se što prije preuzela kontrola nad OSA-om i njenim resursima.

Osnovni zadatak OSA-e je, u skladu sa Zakonom o toj državnoj agenciji, prikupljanje, analiziranje i distribucija obavještajnih podataka u cilju zaštite sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, a zbog provedbe tih aktivnosti, već su godinama na udaru politikw koje predstavljaju Milorad Dodik i Dragan Čović, piše "Faktor".

Još u julu 2017. godine je, podsjetit ćemo, Milorad Dodik poručio je da OSA “funkcionira tako da uništi srpski i hrvatski identitet”.

- To nije naša služba. To je nama neprijateljska služba. Mi je tako i posmatramo – izjavio je Dodik, a svoje je tvrdnje kontinuirano ponavljao u periodu koji je uslijedio.

Osman Mehmedagić na čelu OSA-e ne odgovara ni Draganu Čoviću, što predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH nije ni skrivao.

- Što se tiče obavještajnog sektora u BiH, ne prihvatam imenovanje sadašnjeg direktora. Moramo se dogovoriti što se tiče rada OSA-e. Vrlo jasno, ne prihvatamo sadašnje kadrove OSA-e – poručio je Čović 28. septembra ove godine.

U međuvremenu su, uporedo s verbalnim kritikama na račun OSA-e i njeno rukovodstvo, isti izvori producirali afere kojima se ta agencija nastojala destabilizirati.

“Aferama” poput one nazvane “Ušće”, u okviru koje je utvrđeno da je Nikola Špirić (SNSD) krivotvorio dokumentaciju, navodnog prisluškivanja zvaničnika i privrednika iz Hrvatske, pa i poništavanjem diplome direktora OSA-e u režiji institucija pod Dodikovom kontrolom, rukovodstvo OSA-e nastojalo se “disciplinirati”. Uzimajući u obzir da niti jedan od tih pokušaja nije urodio plodom, osovina Dodik – Čović sa političkim pokroviteljima iz regije odlučila je, očigledno, prijeći u narednu fazu i pokušati se konačno obračunati s rukovodstvom OSA-e i tu agenciju staviti pod svoju kontrolu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...