LEKSIKON TRANZICIJE: Šta je ideologija? - "Na našim prostorima odigrala je negativnu ulogu, raspirivala je..."

"...etno-konfesionalne strasti koje su rezultirale mržnjama i užasnim ratovima, korumpiranom i obesmišljenom politikom."

  • Jeste li znali

  • 14. Okt. 2020  14. Okt. 2020

  • 0

Piše: Hajrudin Hromadžić 

IDEOLOGIJA; u najkraćem, sistem vrijednosti i ideja u smislu objedinjenog i zaokruženog pogleda na svijet od strane pojedinaca i grupa. Ideologija se najčešće, ali ne i isključivo, veže uz politiku, tretira je se kao svojevrstan orijentir za političke ciljeve i prakse. Shodno tomu razlikuju se brojni tipovi ideologija (liberalno-demokratska, socijalistička, komunistička, nacistička, fašistička...) koji su u međusobnom antagonizmu ili suglasju.

Razumljivo, počeci konceptualizacije ideologije u modernom smislu te riječi povijesno se vezuju uz iskustvo Francuske buržoaske revolucije, tradiciju prosvjetiteljstva i sekularizam. Među nebrojenim studijama, analizama i klasifikacijama ideologija i njihovih vrsta, a shodno neprikrivenoj vrijednosnoj orijentaciji autora ove rubrike, najznačajnije je spomenuti one marksističko-lenjinističke provenijencije.

Radi se o širokom spektru teorijskih razrada. Možemo ih pratiti od Marxove i Engelsove teze o ideologiji kao ‘lažnoj svijesti’, pozicionirana je u sferi tzv. nadgradnje i u službi je zakrivanja stvarne naravi kapitalističkih odnosa, a to je sukob među klasama i eksploatacijski odnosi koji iz toga proizlaze.

Potom svakako slijede interpretacije učinaka hegemonije Antonija Gramscija. Riječ je o praksama nenasilnog proizvođenja, širenja i prihvaćanja stavova i interesa vladajućih dominantnih klasa u široj društvenoj zajednici, što u konačnici rezultira svojevrsnom naturalizacijom takvih (arbitrarnih) vrijednosti i njihovim svođenjem na razinu samopodrazumijevajućeg, zdravorazumskog, općenitog, neupitnog, ‘prirodnog’, ‘logičnog’…

Naravno, dobro su poznate analize ideologije i ideoloških aparata države Louisa Althussera. Ideologija, prema Althusseru, djeluje i funkcionira tako da pomoću vrlo konkretnih operacija – autor ih imenuje interpelacije – regrutira pojedince, odnosno ideološkim nagovorom repozicionira ih u subjekte. Ideologija je nerijetko negativistički poimana, kao praksa svojevrsne političke manipulacije. Međutim, ako pristupimo ideologiji problemski, onkraj njenih političkih okova, te je tematiziramo kao najširi okvir vrijednosno-svjetonazorskih orijentacija, uviđamo da nitko nikada nije isključen iz nekog tipa ideološkog obrasca.

U našoj tranziciji politička je ideologija odigrala vrlo negativnu ulogu. Po jednoj strani, raspirivala je etno-konfesionalne strasti koje su rezultirale mržnjama i užasnim ratovima, korumpiranom i obesmišljenom politikom. No također funkcionirala je i još uvijek funkcionira upravo po načelu spomenute ‘lažne svijesti’: kao matrica skretanja fokusa s ključnih procesa i učinaka tranzicije (deindustrijalizacija, privatizacija, nezaposlenost…), uz istovremenu proizvodnju neproduktivnih identitetskih emocija, ali i domoljubnog nacionalizma kao krinke za prakse osobnog koristoljublja.

(Portal Novosti) 

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...