POVRATAK OTPISANIH: "Novi Zemljin mini mjesec moglo bi biti decenijama staro svemirsko smeće"

Nedavno uočeno nebesko tijelo malo se previše neobično ponaša da bi ga astronomi tek tako svrstali među obične asteroide.

  • HiTec

  • 14. Okt. 2020  14. Okt. 2020

  • 0

Zemlja će uskoro - i privremeno - dobiti novi mini mjesec. Istraživači prate objekt koji će gravitacija naše planete uhvatiti na nekoliko mjeseci tokom ove zime, nakon čega će se vratiti u dubine Sunčevog sistema.

Moguće je kako je riječ o običnom asteroidu, ali dio astronoma smatra kako njegova putanja daje naslutiti kako je u pitanju dio rakete lansirane tokom šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Prvi su ga primijetili istraživači na Havajima, nazvali ga 2020 SO i označili asteroidom u blizini Zemlje. Ali, taj je objekt malo suviše čudan da bi bio običan asteroid.

Kreće se relativno sporo, na istoj je ravni kao i Zemlja te se oko Sunca kreće u gotovo pa kružnoj orbiti (opet, baš kao Zemlja). Sve su to naznake prema kojima se može zaključiti kako je potekao s naše planete.

U takvoj bi se orbiti mogao naći, naprimjer, dio rakete korištene pri misijama istraživanja Mjeseca. No, nije nemoguće ni kako je to, ipak, prirodni asteroid s neobičnom putanjom.

Čini se kako je 2020 SO dug oko osam metara, što odgovara gornjem dijelu rakete Centaur, s kojom je američka svemirska agencija NASA u svemir poslala misiju Surveyor 2 1966. godine, piše Verge.

Iako uspješno lansirana, ta je misija propala nakon što se jedan od potisnika pokvario, a letjelica se srušila na Mjesec. Potisnik je nastavio let dalje, prošao pored Mjeseca i zaputio se dalje u Sunčev sistem.

Kad se 2020 SO više približi Zemlji, istraživači će moći ustanoviti o čemu se radi. Posao im ne bi trebao biti previše težak, jer je metal rakete prilično jednostavno razlikovati od stijene asteroida.

Dosad je uočeno tek nekoliko nebeskih objekata koje je Zemljina gravitacija privremeno zarobila na nekoliko mjeseci. Jedan se zadržao dvije godine (od 2006. do 2008.), a drugi je putovao uz nas neprimjetno oko godinu, sve dok nam se putevi nisu razdvojili u martu ove godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...