KONAKOVIĆ NAJAVIO RUŠENJE SDA I DOLAZAK NA VLAST: "Dodik i Čović se neće moći igrati s nama kao s Izetbegovićem" (VIDEO)

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković sinoć je u "Pressingu" na N1 kazao da dvije stvari s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem vidi drugačije.

  • Politika

  • 15. Okt. 2020  15. Okt. 2020

  • 1

"Prvo, on vanistitucionalno djeluje i u SDA. Ne poštuje organe stranke, njene zaključke, tu politiku vodi i kreira sam. Više boli što ne poštuje institucije ove države. Kojović je rekao jednu dobru dijagnozu: Ove su stranke napravile sistem u kojem vas štite stranke, a ne štite vas državne institucije. Ako želite bilo kakvo pravo, može kroz stranke, a ne može kroz institucije. Zapravo, on je na to pristao. Pristao je da ta priča Dodika i Čovića o isključivo etničkom konceptu u BiH zapravo, evo tim djelovanjem, odlaskom tamo kod Plenkovića, samo se s time složio, umjesto da vrisne i kaže: "Ne, ne može, Bošnjaci to neće, Bosanci to neće"", rekao je Konaković.

Hoćete li izaći Izetbegoviću na megdan?

"Ovim tempom kojim se razvija Narod i pravda, sad u 43, a do narednih izbora sigurno u barem stotinjak općina ćemo imat kadidata za člana Predsjedništva. Da li će to biti neko od nas ili ćemo to u široj bosanskoj platformi, okupljenoj oko koncepta programa, mjera principa, nastupiti sa ljudima sličnim, naravno, prerano je govoriti. Narod i pravda sa 43 organizacije i  infrastrukturom koja još nije razvijena i nije neko ko sad trebada  lupa šakama o sto. Mislim da ćemo u te 43 opštine pobijediti SDA." 

Ima li tu Republike Srpske?

"Ima tu dobra priča u kojoj nas optužuju. U Višegradu imamo ekipu vrhunskih ljudi..."

Optuženi ste da rušite u Višegradu bošnjačko jedinstvo?

"Jeste, rušimo to jedinstvo koje je 1997. imalo 7.000 glasova, a SDA nas je dovela s ovim jednim odbornikom koji sada ronda na 307 glasova. I buni se se što je snažna vojska koja je branila BiH stala na liste, i njima to smeta."

Kako biste s Dodikom i Čovićem?

"Kad sjednemo s Dodikom i Čovićem nećemo tražiti pregovarača, da naše žene budu direktorice ustanova, direktori OSA-e... nećemo pijačarski pregovarati u ime Bosanaca i Bošnjaka, kako rade danas. Oni su ostvarili svoje ciljeve i istovremeno su im isporučili kompletnu državu. Pogledajte tu priču oko Doma naroda, Dodika I Čovića koji imaju aposolutnu vlast, njih dvojica su zakonodavci u BiH, jer šta oni neće - ne prolazi. Zamislite da je Izetbegović ostavio Zvizdića na čelu Vijeća ministara i da je, umjesto Dušanke Majkić, Ivanić, a da su u Zenici istovremeno glasali gdje su glasali za HDZ, da su podržali SDP, i da imamo po dva kod Hrvata i Srba. Zvizdić je danas mogao legalno i legitimno voditi ovu državu naprijed. Ispunio je sve želje kad je riječ o KCUS-u i prof. Izetbegović. To su zahtjevi pregovarača sa ove strane, kad dođe ozbiljna ekipa. Pročitao sam o sebi neki dan... Tagovao me na Twitteru Ognjen Tadić i rekao suštinu naših odnosa: Ma vi samo nešto pametujete, ima taj Konaković koji je uzeo pušku i ratovao protiv nas, kad smo ratovali, a istovremeno je hrabar da napravi kapelu vidovdanskih heroja zato što je današnje vrijeme i znamo da bi on ponovo ratovao, a znamo da i ponovo i ne bi. Imamo puno dokaza i argumenata zašto ljudi isporučuju sistem i zašto slabe institucije države, i zašto idu niz dlaku Dodiku i Čoviću, a zapravo samo verbalno galame. To su primjeri, i mi nećemo raditi tako, radit ćemo potpuno drugačije. Prvi pregovor uslova će biti da se riješe ključna pitanja u RS kad je riječ o Bošnjacima, koliko ima tamo zaposlenih ljudi, šta je s bosanskim jezikom, grupom nacionalnih predmeta... Kada je to ova strana postavila, nikad."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...