RADONČIĆEV IZVOZ "MOZAKA" U SRBIJU: "Avazov" "mikroekonomista" Mandal zaslužio je znanjem i pronicljivošću da mu Vučić da neku visoku poziciju u rodnom Priboju! (FOTO, VIDEO)

Madžar nije deset godina studirao Fakultet političkih nauka u Sarajevu kao analitičar "Avaza" nego je sa 30-ak godina života doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu (magisterij je obavio u SAD-u). Nije diletant i neznalica Madžar bio savjetnik Ismira Juska u Vijeću ministara, kao Mandal, nego je savjetovao Antu Markovića, posljednjeg premijera Jugoslavije. Kako on može meritorno govoriti o Vučićevim ekonomskim reformama ako nikada nije bio urednik najutjecajnijeg lista u BiH "Dnevnog avaza" nego niskotiražne "Ekonomske misli"?

  • Mini market

  • 15. Okt. 2020  16. Okt. 2020

  • 4

Piše: SENAD AVDIĆ

Centralni nacionalni dnevnik Televizije "Pink", navodno najgledanija informativna emisija u televizijskom prostoru susjedne zemlje, počeo je, kako je najavila usplahirena voditeljka, "izuzetnom analizom" koju je objavio najtiražniji bosanskohercegovački list "Dnevni avaz", u kojoj se hvali "ekonomsko čudo" koje je u Srbiji napravio mudri vođa Aleksandar Vučić. Prije "Pinka", "analizu" "Avaza" su sa ništa manjom euforijom i brzinom odreda prenijeli i vučićevski tabloidi, poput "Informera", najodvratnije objavljotine na prostoru regiona.

Tekst iz "Avaza" spikerica na "Pinku" je bez daha čitala punih pet minuta, a uredništvo se potrudilo i da mu da svečano ruho, raskošnu grafičku opremu. 

"Srbija čini 61 posto direktnih stranih investicija na zapadnom Balkanu (za trećinu ima više investicija od BiH, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije zajedno", čitala je spikerica samohvalive laude koje je jučer u televizijskom obraćanju izdeklamovao predsjednik Srbije, a preuzeo zdravo za gotovo "analitičar" "najutjecajnijeg dnevnog lista u BiH". Citira se u prilogu na "ružičastoj televiziji", u vlasnišvu još jedne "Avazove" ličnosti godine Željka Mitrovića, i završna misao iz "Avaza" prema kojoj "od njih, od njihovog predsjednika Vučića treba učiti kako se ekonomski upravlja zemljom u najtežim vremenima".

FADIL SKANDAL

Postoji u Srbiji, živi i radi, podmeće klipove u točkove ekonomskih uspjeha režima, čitava plejada ekonomista, ekonomskih analitičara, novinara... ali niko od njih nije pokazao toliko stručnosti, akribije, informiranosti, poznavanja ekonomske materije koliko je u novinskom tekstuljku demonstrirao "Avazov" lutajući analitičar, Radončićev specijalac za posebne namjene, savjetnik u Vijeću ministara, mikroekonomista Fadil Mandal. Začepio je, odnosno zamandalio, "Avazov" znalac usta "stručnjacima" (kako ih posprdno naziva Vučić), poput Miše Brkića, Aleksandra Miloševića, Mijata Lakičevića... koji godinama upozoravaju na antiekonomsku logiku i pogibeljnu poslovnu filozofiju predsjednika Srbije, na tajne ugovore s investitorima u "Beograd na vodi", JAT, šume i livade, na volunarističke, netransparentne javne nabavke, od medicinske opreme do oružja i druge "ratne galanterije", koja je neki dan predstavljena na vojnoj vježbi na Pešteru.

Ko su uopće oni, kakve su im reference, a kakve namjere, kada nisu, poput Radončićevog analitičara, u stanju vidjeti i prepoznati "zlatno doba" u koje je Vučić na volšeban, vizionarski način uveo Srbiju i sve njene građane, penzionere, radnike, ljekare, profesore, "djecu i vojnike, teške bolesnike" (citat preuzet iz starinske pjesme rok grupe "Buldožer").

U danu u kojem je Fadil Mandal u "Avazu" u panegiričkom stilu hvalio i slavio ekonomsku revoluciju (reforme su preblaga riječ!) koju je Srbija doživjela pod režimom Aleksandra Vučića, u najstarijem i najuglednijem beogradskom nedjeljniku "NIN" (starijem čak i od drevnog "Avaz-dede"!) objavljena je analiza Vučićevog ekonomskog plana "Srbija za 2025. godinu" pod naslovom "Atak na zdrav razum". U opširnom tekstu, pored ostalog, piše: "Malo je zemalja koje su kao naša, bile bombardovane sa toliko ambicioznih programa i tako mnogo očaravajućih obećanja za dalju, pa čak i bližu budućnost. Za lakoverne to je prilika da se makar nakratko prebace u jedan drukčiji, neuporedivo lepši svet. Za neobaveštene, ti programi svodili su se na još jedan grub atak na zdrav razum i na bezočnu uvredu inteligencije."

PRIJETI LI NAM "ODLIV MOZAKA" ZBOG PREPORODA SRBIJE?

Autor ove analize, prof. dr. Ljubomir Madžar, slabo je, ako je ikako, poznat regionalnoj i svjetskoj stručnoj, ekonomskoj javnosti. Barem ako ga se uporedi sa sjajno upućenim znalcem iz "Avaza". Madžar nije deset godina studirao Fakultet političkih nauka u Sarajevu kao analitičar "Avaza", nego je sa 30-ak godina života doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu (magisterij je obavio u SAD-u). Nije diletant i neznalica Madžar bio savjetnik Ismira Juska u Vijeću ministara, kao Mandal, nego je savjetovao Antu Markovića, posljednjeg premijera Jugoslavije. Kako on može meritorno govoriti o Vučićevim ekonomskim refomama ako nikada nije bio urednik najutjecajnijeg lista u BiH "Dnevnog avaza", nego niskotiražne "Ekonomske misli".

Neskriveno analitičarsko oduševljenje i omamljenost mikroekonomiste Fadila Mandala uspjesima Vučićevovog "zlatnog doba" je toliko veliko i toliko iskreno da prijeti realna opasnost da se on, nakon više od trideset godina potucanja po Sarajevu, odluči vratiti "svome domu u rođeno selo", srbijansku varoš Priboj. To je još jedna u nepreglednom nizu sredina u Srbiji koja je doživjela nezapamćen ekonomski bum tokom Vučićeve vladavine. Na samom početku "Periklovog", odnosno zlatnog doba, prije 7-8 godina, Vučić je na licu mjesta, u tvornici teških vozila "FAP" iz Priboja, najavio dolazak "Mercedesa" i investicije nesagledivih dimenzija, pa bi Radončićev ekspert mogao vrlo lako, budući da "FAP" vapi za stručnom radnom snagom,  preuzeti odgovarajuću funkciju u ovom "automobilskom gigantu". Ako, pak, "Mercedes" još nije uhvatio korijenje u njegovom rodnom Priboju, mogao bi se Mandal, čekajući taj istorijski dan, zadržati malo na Mitrovićevom "Pinku", njegova znanja i umijeća su  idealna, "ubila se" za "Zadrugu"! Jeste da bi to bio težak udarac i da bi teško bio nadoknadiv gubitak, takoreći  "odliv mozaka" iz BiH, kako bi rekao njegov kolega, zemljak i sličnomišljenik Zvonko Marić, odnosno djevojački Bajram Demić. Zamišljam kako bi tek njega, poslanika i eksperta, dočekali u rodnom selu, negdje u "malom Schengenu" u Srbiji-Crnoj Gori, vjerovatno bi se izpotiha zapjevala ona kanonska ilahija "Zvonko ide, Bajramu se nadam".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...